a méret is számít

2019.03.10. 07:00

De vajon hogyan válasszunk szőnyeget?

A ­megfelelő szőnyegek kiválasztása cseppet sem könnyű fel­adat: helyiségtől függ, hogy milyen igénybevételt kell bírnia, mindemellett a külseje is számít: legyen szép és puha, no és könnyen tisztítható.

Nemes Judit

Fontos a szőnyeg dizájnja, de a praktikumra is figyelni kell

Fotó: Shutterstock

A szőnyeg olyan kiegészítője a lakásnak, mint a bross vagy a sál a kosztümnek: lehet ékszere a térnek és egyben teljessé teszi azt. A textília nélkül üresnek, hiányosnak érezhetjük a szoba berendezését.

A szőnyeg kiválasztása nem könnyű feladat, több szempontnak kell megfelelnie, ha a lehető legtökéletesebb választásra törekszünk. A termék ára természetesen alakíthat a dolgon, hiszen egy-egy kisebb, minőségi szőnyegnek megkérik az árát, így a pénztárcánk jócskán befolyásolhatja választásunkat.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amit érdemes fontolóra venni, amikor szőnyeget választunk.

Ha talp alá való drapérián gondolkodunk, rendszerint a szín jut először eszünkbe, hogy az stimmeljen, pedig ennél lényegesebb átgondolandó a stílus kérdése: választhatunk klasszikus vagy modern kialakításút, szögleteset vagy kereket, szabályos vagy szabálytalan vonalvezetésűt. A helyiség, ahova szeretnénk a szőnyeget, befolyásolja az előtérbe helyezendő tulajdonságokat: az anyag típusát, a szövés fajtáját, erősségét, sűrűségét, a szálak hosszúságát és nem utolsósorban a tisztíthatóság is előkelő helyen szerepel a képzeletbeli listán. A legelső helyiség a lakásban az előszoba vagy a szélfogó, ahova a bejárati ajtón belépve érkezünk. Ide rendszerint futószőnyeget célszerű választani, abból is olyat, amit könnyen tudtunk tisztítani – ebben a helyiségben elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön sár, víz, egyéb szennyező anyag a szőnyeg szálai közé. Hasonló helyzettel szembesülünk, ha a konyhába választunk szőnyeget: a sáron kívül sokféle folyadék érheti – például étolaj, zsír, paradicsomszósz is –, tehát kiemelt szempont a könnyű tisztíthatóság: kerülendő a hosszú szőrű kivitel.

Fontos a szőnyeg dizájnja, de a praktikumra is figyelni kell
Fotó: Shutterstock

Egy fokkal kényesebb padlótakaró kerülhet a nappaliba: ott mezítláb, zokniban, harisnyában vagy papucsban lépünk rá, nedvesség, ­például vendégek fogadásánál, a kilöttyenő ital miatt érheti.

A strapabírását annál inkább szem előtt kell tartani: a nappali a leggyakrabban használt tere a lakásnak, ott nemcsak a lépéseket, hanem gyermekek jelenlétében a kúszást-mászást, gyűrődést is bírnia kell. A hálószoba funkciója a pihenés, ennek köszönhetően egészen kényes szőnyegeket is fektethetünk az ágy mellé. A színeknek e térben kiemelt szerepe van éppen a nyugalom szempontjából: az egységességhez hozzátartozik a szőnyeg is. Mindez pedig a kikapcsolódást szolgálja: nyugtatja a szemet, segít az ellazulásban. A fürdőszoba padlójára való talán a legegyszerűbb: a nedvszívó és nedvességbíró képesség a legelső szempont: itt a szálhosszúság és -vastagság veendő figyelembe elsősorban. A helyiségek megfelelő burkolatborításának kiválasztásában ügyelni kell a méretre: nem mindegy, hogy mekkorát választunk. Léteznek alapszabályok, amelyekhez érdemes igazodni. Döntő a szoba mérete: nagy alapterületen elveszik a kicsi, kicsi alapterületen nem megfelelően érvényesül a nagy.

Figyelni kell a bútorok elhelyezkedésére is a helyiségben, azok szintén meghatározzák a választást. A méretet az is alakítja, hogy a kanapénk lábai közül mennyi éri a szőnyeget. Legalapvetőbb esetben az első kettő a szőnyegen, a hátsó kettő a padlón áll – ez a legnépszerűbb elrendezési mód. Előfordulhat, hogy álmaink nappalijában a kanapé teljes területe a szőnyegen van – ez egységesebb külsőt ad a térnek. Olyan elhelyezés is lehetséges, amikor egyetlen ülőalkalmatosság lába sem ér a szőnyegre – ennél a legnehezebb a szoba egységességének megteremtése. Több kicsi szőnyeg elhelyezésével nagyobb a hibalehetőség is: vagy egy nagy méretű, vagy több kisebb ülőhely esetén vessük be ezt a megoldást. Mindezek mellett a kiindulási pontra: a dizájnra is figyeljünk, hogy ne csak jól funkcionáljon, tetsszen is a választásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában