Fölröptették a barátság galambjait

2019.03.12. 07:00

Fesztiválon jártak a kenyeri citerások

Sikeres pályázatnak köszönhetően egy nemzetközi népzenei fesztivál indult útjára ebben az évben a Rábaközben. A fesztiválon a Vas megyei, Kenyeri Rába menti citerazenekar is bemutatkozott.

Civil/Pörneczi Tamás

A nemzetközi fesztiválon fontos jelképes mozzanat volt a galambröptetés

Fotó: VN/PT

Hosszas előkészítést követően, március első hétvégéjén rendezték meg a szili nemzetközi citerástalálkozót. A helyben tevékenykedő Linkószer citerazenekar által kezdeményezett rendezvény céljaként a határon túli, magyar népzenét játszó zenekarokkal való szakmai és baráti kapcsolattartás megerősítését, a tapasztalatok megosztását és közkinccsé tételét határozták meg.

A szervezőkkel évek óta szoros kapcsolatokat ápoló Kenyeri Rába menti citerazenekar is felkérést kapott, hogy a találkozón a hazai oldalt képviselje, aminek a legnagyobb örömmel tett eleget. Az összetartozás erősítésének jelképeként a részt vevő zenekarok vezetői és a polgármester asszony közösen bocsátották szárnyra a műsorok előtt a „barátság galambjait”. A hófehér madarak tulajdonosa megnyugtatta az érintetteket, hogy nem örökre repültek el, az utolsó, esti citeraszóra minden galambja biztosan visszatér a galambházba.

A nemzetközi fesztiválon fontos jelképes mozzanat volt a galambröptetés
Fotó: VN/PT

Az első alkalommal megrendezett citerásünnepen három felvidéki és két magyar zenekar mutatkozhatott be egymásnak.

A szlovákiai Királyrév, Ebed és Nyárasd településeiről érkezett citerások mellett a szili Linkószer és a Kenyeri Rába menti citerazenekar képviselte Magyarországot. A kultúrház zsúfolásig megtelt nagytermét másfél órára az örömteli muzsikaszó és a szebbnél szebb dallamok töltötték be. A közös magyar népdalkincs ünnepévé vált a találkozó.

Vacsorával, majd farsangi nosztalgiabállal folytatódott a zenekarok közös programja.

Civil/Pörneczi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában