Elég egy helyen fizetni a járulékot

2019.03.24. 15:30

Gyakori, hogy a munkavállalók mindkét országban teljesítik tb-kötelezettségüket

Ausztriai munkahellyel jár a társadalombiztosítás is – legalábbis egy bizonyos összeghatár felett. Felvetődik azonban a kérdés, hogy magyar állampolgárként ausztriai bejelentett munkahellyel csak az egyik vagy mindkét országban rendelkezik-e érvényes egészségbiztosítással a munkavállaló.

Nemes Judit

Oda kell figyelni a szabályozásra, és körültekintően kell dönteni Fotó: Schutterstock

Ausztriai munkavállalás esetén a munkáltató bejelenti a biztosítóhoz az alkalmazottat, akinek bejelentési kötelezettsége nyugati szomszédunknál nincs – mondta Kranczné dr. Kovács Bernadett, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei Képviseletének vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ha az ausztriai magyar munkavállalónak ugyanakkor Magyarországon kell elmennie orvoshoz, akkor megeshet, hogy „piros” a tajkártyája, az orvos pedig figyelmezteti őt a társadalombiztosítását érintő hiányosságra. A képviselet-vezető hangsúlyozta, hogy ausztriai munkavállalás esetén be kell mennie az érintettnek a kinti biztosítóhoz, és ki kell töltenie az E106-os nyomtatványt.

A dokumentum azt a célt szolgálja, hogy a külföldi munkaviszony megkezdése után az igazolás kikérésével bizonyítani lehessen, érvényes bejelentett munkaviszonya van külföldön. Így az Országos Egészségbiztosítási Pénztár birtokában van egy igazolás arról, hogy a munkavállaló külföldön dolgozik, és a járulékokat fizetik utána: az osztrák egészségbiztosító leigazolja a magyarnak, hogy rendezett a tb – a kettős adózás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény alapján pedig felesleges két országban társadalombiztosítási járulékot fizetni. Viszont ehhez az E106-os nyomtatványt ki kell kérni és ki kell tölteni – hangsúlyozta a szakértő. Kranczné dr. Kovács Bernadett elmondta: – Gyakori tapasztalat az ügyfeleinknél, hogy Ausztriában is fizetik az egészségügyi hozzájárulást, és Magyarországon is, mert nem tudnak róla, hogy az E106-ossal lenne itthon is biztosításuk. Elmennek ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalba, hogy kérjék a tb-fizetéshez szükséges csekkeket és befizessék az összeget, amit egyébként nem kellene.

Oda kell figyelni a szabályozásra, és körültekintően kell dönteni Fotó: Schutterstock

A képviselet-vezető elmondta: online is le lehet tölteni a szükséges nyomtatványt, nem muszáj személyesen bemennie a munkavállalónak a biztosítóhoz. Többször előforduló problémaként említette, hogy bár sokan tudnak a nyomtatványról, megfeledkeznek arról, hogy az érvényessége munkahelyváltással megszűnik. – Ha megszüntetik kint a munkaviszonyt, akkor az osztrák társadalombiztosító automatikusan értesíti a magyart a változásról – ezt nem kell a munkavállalónak külön jeleznie, viszont a következő ausztriai munkahely esetében ismét kérni kell, ez a bejelentés az osztrák féltől a magyar felé továbbra sem automatikus – emelte ki Kranczné dr. Kovács Bernadett.

Nem minden munkavállalónak jár ugyanakkor ilyen módon maga a tb sem Ausztriában – fűzte hozzá a szakértő.

– Létezik egy csekély mértékben foglalkoztatott kategória, ez nálunk nagyjából a bejelentett egyszerűsített foglalkoztatásnak felel meg. Aki havi 400 euró alatt keres, azzal együtt kint nem jár társadalombiztosítási járulék. Azt külön is lehet fizetni, ami sok esetben nem éri meg az ingázónak: helyette egyszerűbb a magyar egészségügyi hozzájárulást ki­fizetni – ebben az esetben viszont az ausztriai orvosi ellátást az nem fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában