Projekt

2019.03.13. 14:00

Izsákfa is összkomfortos – Lezárult a városrészi szennyvíz-elvezetési projekt

Jogilag a múlt hónapban, szimbolikusan pedig tegnap fejeződött be Celldömölk Izsákfa városrészének szennyvíz-elvezetési projektje. Összesen 149 családi házat kötöttek a rendszerre és bővítették a szennyvíztisztítót is a mintegy 390 millió forintból. A projektzárót a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban tartották.

Bakos Ágnes

Boda Csaba, Majthényi László, Fehér László, Ágh Péter és dr. Kohuth Viktor a projektzárón

Fotó: Szendi Péter

Negyven éve, amikor városi rangot kapott Celldömölk, akkor csatolták hozzá a településhez Izsákfát – emlékeztetett a szennyvíz-elvezetési projekt záróeseményén Fehér László polgármester.

A KMKK-ban éppen a várossá válás évfordulójára készült kiállítás képei között mutatták be a projektet, Fehér László felhívta a figyelmet a képeken is látható fejlődésre. Felidézte, hogy már 2010-ben kezdtek dolgozni az izsákfai szennyvízelvezetés kiépítésén, 2012-től zajlottak a fórumok, a vízjogi engedélyek megszerzése, 2013 végén már magukénak tudhattak egy sikeres pályázatot, amit aztán 2014-ben áthelyeztek egy másik forráshoz: a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat támogatásából valósult meg az izsákfai fejlesztés. Számokat is sorolt a polgármester: 390 millió forintba került a kiépítés, ebből 350 millió forint a kivitelezés volt, a többit az előkészületekre fordították. Összesen 149 ingatlant kötöttek a rendszerre.

Az, hogy másik forráshoz került a projekt, azt is hozta, hogy százszázalékos támogatást élvezhetett, könnyebbség volt ez az önkormányzatnak és a lakosságnak is – emlékeztetett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Arról is beszélt, hogy egy-egy városrész mindig a városhoz akar tartozni, az önkormányzattól elvárják az ilyen irányú törekvéseket – ez pedig megvalósult az izsákfai szennyvízberuházással Celldömölkön.

Boda Csaba, Majthényi László, Fehér László, Ágh Péter és dr. Kohuth Viktor a projektzárón
Fotó: Szendi Péter

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a projektzáró eseményen úgy fogalmazott: azzal, hogy már minden városrész csator­názott, valójában most fejeződött be Celldömölk várossá válása.

Jogilag februárban átadták a szennyvízelvezetés kiépítését és a bővített, felújított tisztítótelepet, most pedig szimbolikusan is készre jelentik – mondta Boda Csaba, a kivitelező ügyvezetője. Három részből állt a munkájuk: a hálózat kiépítésén, a szennyvíz tisztítóba juttatásán és a tisztítótelep üzem alatti felújításán dolgoztak 2017 februárja óta. Úgy fogalmazott, izgalmas munkán vannak túl és problémamentes üzemeltetést kívánt a Vasivíz Zrt.-nek.

 

Az üzemeltető ügyvezetője, dr. Kohuth Viktor a környezetbarát működtetést emelte ki: talajvízmentesen bocsátják a szennyvizet a tisztítóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában