Sajtótájékoztató

2019.03.14. 13:11

Költségvetés, prioritások, rombolás – Értékeltek a frakciók a közgyűlés után

Elsősorban a még el nem fogadott költségvetésről beszéltek a frakciók képviselői a közgyűlés után tartott sajtótájékoztatóikon.

Bakos Ágnes

 

JOBBIK

Etikai kódex bevezetését javasolja a közgyűlésre Balassa Péter – mondta el a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján a képviselő. Szerinte emberként és politikusként tisztelniük kellene egymást a képviselőknek, ehhez képest alpári megnyilvánulások helye az ülés – ezért van szükség etikai kódexre. A költségvetésről is beszélt, szerinte Szombathely történetének legnagyobb szociális csomagját alkotják meg, ha az általa javasolt kiegészítésekkel elfogadják majd a 2019-es költségvetést. Sorolta a bérlakás-felújítás tételsorát, a bérlakás-támogatások és a krízisalap emelését.

Beszélt még a köztisztviselők illetményalapjának megemeléséről, összességében pedig azt mondta, nem kevés kiadást javasoltak az eredeti költségvetési tervhez, de azoknak a kiadásoknak megvan a forrása. Mint mondta, nullszaldós költségvetés a cél, csak más hangsúlyokkal, mint az eredeti terv. Szeretné, ha stratégiai téma lenne a közgyűlésben a közlekedés. A Haladás-napirendről pedig azt mondta: nem időszerű a szurkolóknak tulajdonjogot és felügyelőbizottsági tagságot adni, meg kell várni a bajnokság végét és az MLSZ hétfői licence-adó határozatát. Arról is beszélt, hogy országos, sőt nemzetközi figyelmet kap a szombathelyi politika. A saját munkájáról azt mondta: „Nincs alku, Szombathely van.”

Fidesz-KDNP

– Kampányköltségvetés – így jellemezte az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt frakció költségvetési módosításait Illés Károly alpolgármester. Szerinte az utcára lebontott tervekből látszik, hogy kampány része a költségvetési terv, hiszen korábban nem külön költségvetési soron szerepeltek a felújítások. Mint mondta, egyet tudnak érteni a felújítási tervekkel – aztán az ellenzék leszavazta a város közép- és hosszútávú útfelújítási tervét. – Ennyit a szakmaiságról – fogalmazott.

Molnár Miklós módosító javaslatait úgy kommentálta Illés Károly, hogy rombol a korábban a költségvetésért felelő alpolgármester. Példaként az Aréna ovi 50 millió forintos elvonását említette, hiszen ott pályázati forrásból építkeznek majd, és amire nem jut a pályázatból, azt csinálták volna meg saját erőből. A Segítés városa program 10 millió forintos elvonás-tervét is kiemelte, valamint a Városfejlesztési Kft.-től elvonandó pénzt, hiszen, mint mondta, sok TOP-os projektet visz a cég, forrás nélkül nehéz lesz. Szerették volna, ha a Haladás-szurkolók jobban rálátnak a Haladás működésére, ezt a célt szolgálta volna a tulajdonrész eladása és a feb-tagság – leszavazták.

– A bevándorláspártiak, valamint Balassa és Molnár egyértelműen kampányt folytatott, nem szakmai volt a közgyűlés – summázta Illés Károly.


Lendvai Ferenc frakcióvezető arról is beszélt: bebizonyosodott, hogy nem érdemes a két közgyűlés közötti beszámolók napirendjét a közgyűlés elejére venni, hiszen az a „politizálás helye”, éppen ezért tették minden közgyűlésen a napirendek végére. Most látható az eredmény: kétnapos lett a közgyűlés, és erre számíthatunk a következő hónapokban is.

Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt

Elfogadták azt a javaslatot, hogy a készülő költségvetés kidolgozásába vonják be Molnár Miklós alpolgármestert – emlékeztetett Horváth Soma a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón. Sorolta a legfontosabb módosító javaslataikat: az út-, híd-, járdafelújítás keretének 1 milliárd 20 millió forintra emelését, a játszótér-felújításra elkülönített 30 millió, a buszmegállók javítására sorolt 10 millió forintot, valamint a tervezésre szánt keret megemelését. És az elfogadott határozat szerint javaslataikat mind beépítik a költségvetésbe, amit várhatóan március 28-án tárgyalnak meg. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet elfogadták.

Dr. Horváth Attila úgy fogalmazott, hogy „találtak a költségvetésben 800 millió forintot”, szerinte, ha keresik a prioritásokat, akkor meg lehet találni azokra a forrást. Arról is beszélt, hogy a bevándorláspárti vádakra válaszként létrehozzák a migrációt vizsgáló ideiglenes bizottságot, amely a vendégmunkások kérdésével is foglalkozik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában