A délelőtt a gyerekeké volt

2019.03.06. 07:00

Kőszeg jelmezt öltött – Két évtizedes hagyomány, hogy együtt űzik el a telet

Van egy nap az évben, amikor teljesen megbolydul a város, a boltokban mesehősök szolgálnak ki, a hivatalokban az ügyeket filmbéli szörnyek intézik.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Az utcákat ellepik a macskagyerekek és a kacsajelmezbe bújt felnőttek, ilyenkor simán összefuthatunk Jack Sparrow kapitánnyal a Karib-tenger viccesen rettegett kalózával, ahogyan Mickey egérrel is. Körülbelül húsz éve kezdődött, azóta hagyomány lett, hogy húshagyókedden a kőszegiek mókás jelmezeikkel végleg búcsút intenek a télnek.

– Mivel eredetileg civil kezdeményezésről van szó, nehéz pontosan meghatározni, mikor vált igazán széles körűvé farsang utolsó napján, hogy a város polgárai jelmezbe bújnak – mondja az indiánnak öltözött Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, aki egy napig indián nevére, a Golyóstollra is hallgatott.

Az ötlet Ausztriából való, ott régóta hagyomány az össznépi beöltözés ilyenkor. Eleinte a határ menti kozmetikusok és fodrászok vettek benne részt, aztán a vidám kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak, az elmúlt években pedig állandónak tekinthető az a nagyjából háromtucatnyi bolt, hivatal, szervezet, amelynek képviselői beöltöznek. A farsangi mulatságot évek óta már a művelődési ház is programokkal támogatja: a délelőtt a gyerekeké, akik nemcsak felvonulnak, de műsort is adnak a város főterén – így remélhetőleg ők a hagyományt továbbviszik majd –, míg délután a felnőtt jelmezeseké a tér. Annak persze, hogy beöltözik a város, már régen híre ment, így sokan erre a napra időzítik kőszegi látogatásukat. – Jólesik kiszakadni egy napra a hétköznapokból. Ha jól akarjuk érezni magunkat, jól fogjuk, hiszen magunknak tesszük az ünnepeket ünnepé – jegyzi meg Golyóstoll.

 

Miközben beszélgetünk, hirtelen feltűnik a Drakulának öltözött Básthy Béla alpolgármester, aki stílusosan a szerdai 11-től 17 óráig tartó Jurisics-vár-beli véradásra buzdított mindenkit.

A polgármesteri hivatalban a fejlesztési osztály az Addams Family, a pénzügyi osztály a Hófehérke szereplőit varázsolta egy napra az irodák falai közé: törpékkel, királyfival, vadásszal és persze a gonosz banyával együtt. Ők minden évben valami olyat találnak ki, amihez többen kellenek, így alkottak tavaly például egy kézilabdacsapatot. Az idei jelmezeket rekordidő alatt varrták meg mindenkinek, az összes törpeszakáll például kedden reggel készült el.

A főtéren található tejivó csapata is mindig beöltözik. Mint megtudtuk, minden évben úgy igyekeznek jelmezt választani, hogy az a munkájukban ne akadályozza őket. Ezúttal a Jégvarázs szeretnivaló hóemberére, Olafra esett a választás, aki dacára annak, hogy hóember, vissza akarja hozni a nyarat. Ez pedig láthatóan sikerült is.

Míg a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap tavaly február 13-ára esett és még havazott is napközben, addig az idei húshagyókedden igazán nem lehetett panasz az időjárásra. A telet a maskarások mostanra bizonyára végleg elűzték. A kőszegi várat egyetlen napra a vérszívók kerítették hatalmukba. A bejáratot denevérszárnyakkal a hátán Démon, a hét hónapos francia buldog őrizte. Itt a látogatókat a vámpírlányok egy kis ügyességi és műveltségi játékra invitálták, és aki belement a játékba, nem távozhatott ajándékok nélkül.

Aki pedig azt hiszi, ha már látott egy farsangfarki mulatságot Kőszegen, látta az összeset, nagyon téved, hiszen a jelmezek minden évben megújulnak és a telet is minden évben űzni kell, ahogyan a gyerekek táncolva énekelték is: jöjjön a tavasz, vesszen a tél!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában