költségvetés

2019.03.28. 17:45

Közgyűlés utáni sajtótájékoztató – Kiadások pro és kontra

Elsősorban az idei költségvetésről, annak prioritásairól beszéltek a frakcióvezetők a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon.

VN

Fotó: VN

Bizonyított az új többség, jó költségvetést sikerült elfogadni. Egyik terület sem szenved kárt, Szombathely fejlődni fog – összegezte Balassa Péter (Jobbik) a szerdai rendkívüli közgyűlés után tartott tájékoztatóján. – Minden költségvetés annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle – mondta. Szerinte Szombathelynek az az érdeke, hogy sokkal több pénzt fordítsanak az utakra, mint eddig. De ez még nem elég: ki kell alakítani a hivatalban egy közlekedési osztályt. Az elfogadott szociális csomagot emelte még ki, a cafeteria juttatást, a bérlakás-támogatás‎ és az átmeneti segély megemelését.

– Polgármester úr törvényi kötelezettségének eleget téve február 15-éig elkészítette, majd a közgyűlés elé terjesztette azt költségvetési tervezetet, amely hiány és hitelfelvétel nélkül, minden ágazatnak többletforrást biztosítva a szombathelyiek és a Szombathelyen élők érdekében készült. Ezt az átmeneti többség lesöpörte és egy alternatív kampányköltségvetést készítettek – összegezte Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP). Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) azt mondta: egyensúlyt jelentett volna az eredeti költségvetés, amit „a szivárványkoalíció megpróbálta szétverni”. A költségvetési vitában megállítani nem tudták az ámokfutást, de mérsékelni igen – mondta. Beszélt az egészségügy támogatásának elvonásáról is, szerinte az ellátást veszélyeztetik azért, hogy „a friss aszfalt illatát” érezzék.

– A legfontosabb üzenete, hogy a városnak van költségvetése, méghozzá jó költségvetése – kezdte dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt). Kiemelte, hogy magasabb összeg jut utakra, külön soron szerepelnek benne a játszóterek és a Hársfaház megmentése. Az egészségügyi kiadások kapcsán elmondta: annyit terveztek a kiadásra, mint tavaly. A következő közgyűlésre részletes tájékoztatás készül arról, hogy a biztonságos ellátás érdekében mennyivel kell növelni a támogatás összegét. Arról is beszélt, hogy az önkormányzati cégek üzleti terveit látni fogják az április közgyűlésen, utána döntenek plusz támogatásról.

– Ugyanúgy működőképes és jó ez a költségvetés, mint az elmúlt évek költségvetései, nem kell senkinek aggódnia – fogalmazott Molnár Miklós (ProSavaria) alpolgármester. Szeretné, hogy sokkal inkább teljesítményalapú legyen a finanszírozás, mint eddig volt. Az egyik példának a háziorvosi ügyelet hozta: meg kell nézni, hogy az önkormányzat tudja-e jobban és olcsóbban csinálni, mint az Országos Mentőszolgálat. A másik példaként az ELTE-SEK támogatását mondta: tavaly 170 millió forintot kapott az önkormányzattól, idén 200 milliót fog. És van még 60 millió forintos igény – ennek kifizetéséről, az együttműködésről tárgyalni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában