Ott, ahol a halálba hajszolták őket

2019.03.23. 07:00

Mártírhalált halt munkaszolgálatosokra emlékeztek Kőszegen

Az egykori téglagyár barakkjaiban 1944–45-ben mártírhalált halt munkaszolgálatosokra emlékeztek tegnap.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

– Nem felelősöket keresni jöttünk, és ítéletet mondani sem a mi feladatunk. Emlékeztetni és emlékezni gyűltünk össze arra a legalább 2500 emberre, akiket itt hajszoltak a halálba –, mondta Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő. Hozzátette: kiemelt feladatunk, hogy beszéljünk történelmünkről a fiatalabb generációnak, hogy élő emlékezetté váljon a múlt. Csak így maradhat fenn a Kőszegen és szerte az országban munkaszolgálatra, majd a halálba vezényelt emberek története.

 

A szónok emlékeztetett: a legnagyobb tragédiák akkor születtek, amikor nem magyarok hoztak döntést felettünk. Ez azonban nem menti fel az akkori vezetést, amelyik nem állította meg a harmincas években hazánkba is betörő, terjedő antiszemitizmust. Korlátozta a zsidóság jogait, végül a munkaszolgálat, elhurcolás és kivégzés parancsát elrendelte. Iskolák, szervezetek képviselői helyeztek el koszorút az emlékműnél. Radnóti Sem emlék, sem varázslat című versét Vadász Kristóf mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában