A szlovén dalkultúrát őrzik

2019.03.18. 12:00

Megyei elismerésben részesült a felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskar

Vas Megye Közgyűlése Elismerő Oklevele elismerésben részesült A Rába-vidéki szlovén dalkultúra megőrzése, ápolása és színvonalas bemutatása érdekében végzett nyolc évtizedes lelkes tevékenységéért a Magyarországi Szlovének Szövetsége felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskara.

Tersztyánszky Krisztina

Balról Vajda Nikolett, Bajzek László, Pável Judit, Bajzek Gyöngyi az elismeréssel

Fotó: VN/Mukics Dusán

 

A szlovén kórus képviselői március 14-én a Vas Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén a Megyeháza dísztermében vették át a rangos elismerést.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskara tavaly novemberben ünnepelte megalakulásának nyolcvanadik évfordulóját. A Rába-vidéki szlovénség legpatinásabb hagyományőrző közösségét 1938-ban alapították. Kezdetben egyházi énekkarként, illetve női kórusként működött. Az 1960-as években alakult át vegyes karrá. A különböző életkorú kórustagok közös éneklésükkel a szlovén családokban meglévő tradíciót éltetik tovább, hiszen a környékbeli falvakban a közös, többnyire több szólamú éneklés sok-sok nemzedékre visszanyúló hagyomány. A vegyes kar rendkívül gazdag repertoárjában Rába-vidéki szlovén népdalok, népdalfeldolgozások, szlovén zeneszerzők kórusművei, illetve liturgikus, egyházi zeneművek egyaránt szerepelnek. Nem hiányozhatnak fellépéseikkel a magyarországi szlovénség egyetlen nagyobb ünnepéről sem, de rendszeresen és sikerrel lépnek fel az anyaországi közönség előtt is.

Balról Vajda Nikolett, Bajzek László, Pável Judit, Bajzek Gyöngyi az elismeréssel
Fotó: VN/Mukics Dusán

A kórussal számos rádiós és televíziós felvétel és többféle hanghordozó készült. Több anyaországi énekkarral ápolnak szoros baráti kapcsolatot, rendszeres résztvevői nyaranta a Sentviden megrendezett éneklő tábornak. Az anyanyelvi kultúra és népdalkincs őrzéséért 2005-ben a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat vehették át.

A Pável Ágoston Vegyeskar szakmai fejlődésében számottevő volt az a negyedszázad, amikor Variné Trifusz Mária zenepedagógus volt a kar­vezető. Karnagyuk 2011 óta a szlovéniai Martinjéből átjáró kántor, Ciril Kozar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában