Napindító, alkoholmentes koktélt is ajánlott

2019.03.02. 15:30

Mosolyt dob és üvegeket pörget Németh „Topgun” Norbert, a vasi látványmixer

Flair bártender, látványmixer, 13 év alatt a szakma nagyjai közé „dobálta be magát” – Németh Topgun Norberttel beszélgettünk, aki két fellépés között finom alma- lime koktélt is ajánlott olvasóinknak.

Tóth Kata

Németh Norbert összerázza az összetevőket a jéggel, hogy az ízek összeolvadjanak Fotó: Unger Tamás

„Akkor kezdem el, amikor más már befejezte” – Norbira tökéletesen illenek a 30Y zenekar slágerének sorai. Este, éjjel születnek a legkreatívabb ötletei, intéződnek a céges dolgai és a fellépései is akkor zajlanak. A Top Gun-Tom Cruise- hasonmás fi atalemberrel egy elegáns belvárosi bárban, mindennapi kávézási szertartásának helyszínén találkoztunk.

– Izgalmas és zsúfolt volt a napom, gyakoroltam, most oktatásról jövök, holnap, holnapután pedig egy rendezvényre készülök, egy céges konferencián kétnapos koktélshow-val egybekötött koktélszervizt adok, annak az előkészületein dolgoztam – mesélte Norbi, akit manapság minden héten legalább két helyre hívnak. Nem volt ez mindig így, most kezd beérni az elmúlt 13 év megfeszített munkája: a Haladás focicsapatában nevelkedett fiú 22 évesen került Angliába, futballozott és dolgozott is, de sérülések hátráltatták a sportkarrierjét. Bár már korábban is találkozott látványmixerekkel a nyaralásain, egy duó produkciója ragadta meg igazán, akikre egy tévéműsorban figyelt fel – látványos, laza show-jukban a szabadban zsonglőrködtek, és Norbit elragadta az életérzés. Angliában beiratkozott egy klasszikus koktélkeverési tanfolyamra. Közben gyakorolt, videókat nézett és ötletelt, nem akarta csupán utánozni a befutott látványmixereket. Hogy a stílusa kialakuljon, az első néhány évben az alapokat tanulta. Most már egyértelmű: az elektronikus zenére végzett gyorsabb, dinamikus, íves mozdulatok állnak közel hozzá.

Németh Norbert összerázza az összetevőket a jéggel, hogy az ízek összeolvadjanak Fotó: Unger Tamás

A klaszszikus mixerekhez képest ő akrobatikus elemekkel dolgozik, másodpercre kiszámított koreográfiával dobja a poharakat, shakereket, de a végeredmény ugyanaz a finom ital. Elkészíti, amit a vendég kér, de szívesen ajánl a klasszikus Mojito, Sex on the beach, Cosmopolitan, Pina Colada koktélok helyett a legújabb trendeknek megfelelően. – Visszatért a gintonicmánia, az Aperol spritz továbbra is trendi, és reneszánszukat élik a klaszszikusok, mint a Gin Fizz, a Daiquiri, a Manhattan. A 90- es években az édeskés koktélok voltak a legnépszerűbbek: likőrt likőrre halmoztak a mixerek, az eredmény színes, réteges, de jobbára ihatatlan lett – hallottuk Norbitól, aki kedveli az édesen savanyú ízvonalat, és előszeretettel használ fűszereket, például bazsalikomot, mentát. Meggyőződése, hogy télen sem csak meleget lehet inni: a finom gyümölcsös koktélok az év bármelyik időszakában fogyaszthatók, akár alkohol nélkül. Ha például fél lime levét belefacsarjuk egy 4 decis pohárba, azt 3-4 eperszemmel megbolondítjuk, ízlés szerint egy-két kanál cukrot adunk hozzá, pépes állagúra összetörjük, jeget teszünk bele, majd almalével feltöltjük, máris fogyasztható a koktél, amelynek vodkával készül az alkoholos verziója.

Norbi versenyez is. Meghatározó élménye a pályakezdése után két évvel történt első megmérettetése – egyből a harmadik helyet szerezte meg, és a közönségdíjat is ő kapta. Óriási lökést adott, sokáig az motivált, mondta. Aztán jó pár évet kihagyott a versenyzésből a show-biznisz kedvéért. Utoljára Londonban vett részt tavaly a világ legrangosabb road house versenyén. Tréningeket is tart már – tanítványai vannak, és nem titkolt célja a jövőben a saját nevével jelzett iskola. Rendszeresen jótékonykodik is – úgy fogalmaz: nem tud közönyösen elmenni a rászorulók mellett. Legutóbb a Katona Olivérért rendezett jótékonysági esten lépett fel – a kisfiú családját gyerekkora óta ismeri, nem volt kérdés, hogy segít, amikor meghallotta a történetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában