Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága

2019.03.08. 07:00

Védett madarak lakóhelyét keresik

Végéhez közeledik a fészkek felderítése a megyében. Ősztől tavaszig vizsgálják az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai az erdőket, hogy felderítsék a védett vagy fokozottan védett madarak otthonait. Idén is sikerült új, eddig nem regisztrált fészkekre találniuk – köztük egy lehetséges feketególya-otthonra is.

Nemes Judit

A fészkek felmérése őszi-téli feladat

Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia

Aktívan telik az Őrségi Nemzeti Park munkatársai számára az őszi-téli időszak: tennivaló akad bőven a hidegben is – a többi között ilyenkor derítik fel a megyében fészkelő védett vagy fokozottan védett madarak üres otthonait. Harsányi Krisztián, az igazgatóság észak-vasi területkezelési osztályának vezetője elmondta: – Célunk, hogy ezeknek a fészkeknek a hosszú távú fennmaradását biztosítsuk, ha lakottak a visszaellenőrzéskor a fészkelési időszakban. Az egész megye területén átfésülnek erdőket a munkatársaik, hogy megtalálják az egerészölyvek, héják, kányák, vagy a fekete gólyák fészkeit.

A fészkek felmérése őszi-téli feladat
Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia

– A felderítés során igyekszünk egyszerre minél többen kimenni egy előre kiválasztott területre, amelyet a legalkalmasabbnak tartunk elhelyezkedésük, az ott lévő fajú és korú fák alapján – emelte ki az osztályvezető. A madártanyákat rögzítik koordinátáik alapján, hogy amikor lakóik visszatérnek, újból rájuk találva ellenőrizhessék azokat. A költés időszakában zajló vizsgálat során feljegyzik, hogy milyen madárfaj lakja a fészket és hogy sikeres volt-e a költés. A felmérések eredményeit megismertetik az erdőgazdálkodókkal, hogy az erdők hasznosítása során is szempont legyen a védett madarak költőhelyeinek megóvása. Ha kiemelt védelmet igénylő madárfaj fészkére bukkannak, jelzik azt a természetvédelmi hatóságnál, amely a fészkek köré védőzónát rendelhet el. Az idei felderítés során is felfigyeltek újabb fészkekre: köztük vélhetően egy feketególya- páréra, amelyről azonban még nem tudni, hogy lakott lesz-e, ez pár héten belül eldől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában