A labort bárki használhatja

2019.04.12. 07:00

Digitális alkotóműhely nyílt Vasban – A szombathelyi a negyedik az országban

Digitális Közösségi Alkotóműhelyt avattak fel tegnap a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében. A laptopokkal, CNC-marógéppel, lézervágóval, robottal és a pendrive-ról vezérelhető varrógéppel felszerelt helyiséget nem csak diákok használhatják.

Nemes Judit

Az új laborba egy robot is került, annak működését dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke is kipróbálta. Mellette Szentgyörgyvári Róbert kancellár és Lukács Gábor szakmai tanár

Fotó: Unger Tamás

Ötszázmillió forintos pályázatból zajlanak beruházások a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum épületeiben. A projekt célja, hogy csökkenjen a lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás, a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma. Szentgyörgyvári Róbert kancellár elmondta: e három fontos célkitűzéshez társulnak a többi között pedagógus továbbképzések, módszertani képzések, mentorálás, valamint tanulmányutak szervezése. Eddig infrastrukturális beruházások történtek az intézményeikben, jelentős hányaduk gépbeszerzés volt: Szombathelyen száznyolcvan számítógéphez és százhatvan tablethez jutottak. A kancellár kiemelte:

– Fontos volt számunkra, hogy három kollégiumunkban közösségi tereket alakítottak ki, amelyekben televíziót nézhetnek, pingpongozhatnak, otthonosan érezhetik magukat a lakók.

A tegnap átadott Digitális Közösségi Alkotóműhely is egyik eleme a beruházásnak: húszmillió forintból alakították ki a teret, szerelték fel különböző eszközökkel.

– Az összeget labor kialakítására fordítottuk. Vál­tozatos eszközöket szereztek be: CNC-­marógépet, lézervágó be­rendezést, ami darabolásra és gravírozásra is használható. 3D nyomtatókat, mikroelektronikai oktatókészleteket, továbbá varrógépet is vásároltak. Utóbbi nem hagyományos: pendrive-ról lehet bevinni az adatot a gépbe, a rajta tárolt utasítások alapján alapján varr a textilre. Hat robot is része a beszerzésnek, azok közül a labor csak egyet kapott, a többit a centrumhoz tartozó iskolákba vitték – mondta a kancellár. Hozzátette: tegnap elindítottak tizenöt kollégájuk részvételével egy hatvanórás, akkreditált továbbképzést, amelyen a műhely módszertanát, az eszközök használatát sajátítják el a résztvevők.

Az új laborba egy robot is került, annak működését dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke is kipróbálta. Mellette Szentgyörgyvári Róbert kancellár és Lukács Gábor szakmai tanár
Fotó: Unger Tamás

A termet nemcsak tanulóknak szánták, hanem minden érdeklődőnek: a nyitvatartási idejében bárki bemehet és megnézheti az eszközöket, a kollégáik fogadják majd őket és instruktorként segítenek eligazodni a látogatóknak a gépek használatában. Az avatóünnepségen részt vett dr. Hende Csaba, az Or szággyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, országgyűlési képviselő is. Beszédében hangsúlyozta: a digitális laborban a 3D-s nyomtatástól a lézergravírozásig számítógép-vezérléssel tudnak a gyerekek számtalan dolgot gyakorolni és megtanulni.

Úgy fogalmazott: az eszközök használata már az ipar 4.0 korszakra készíti fel őket, amit jellemez a többi között, hogy nem hagyományos eszközökkel, robotok fogják például az alkatrészeket, kész termékeket előállítani – ez a gazdaság, a technika fejlődésének egy forradalmian új lépcsőfoka, amely napjainkban is tart. – Arról kell gondoskodnunk, hogy az ifjak, akik ma és holnap válnak szakemberekké, ne a tegnap technikáját tanulják meg, hanem a holnap és a holnapután kihívásaira készítsük fel őket, ezt szolgálja ez a labor – emelte ki a képviselő. Dwayne Gretzky kanadai válogatott jégkorongozó gondolatait idézte, miszerint „Nem oda kell korcsolyázni, ahol a korong van, hanem ahol majd lesz” – a politikus szerint ez a mondás illusztrálja a labor célját és értelmét.

 

Az átadón Fuchs Péter, az Alkotó Magyarország Nonprofit Kft. képviselője hangsúlyozta: öröm számára, hogy a nyugati régióban, Szombathelyen is megnyílt egy műhely. Ez országos szinten a negyedik ilyen labor, amit megnyitottak, körülbelül ötven létrehozását tervezik Magyarországon. Céljuk az, hogy a fiatalok és a felnőttek minden településen hozzáférhessenek a modern technikákhoz. Fuchs Péter véleménye szerint az nem reális elképzelés, hogy minden családban legyen egy 3D-s nyomtató, viszont az annál inkább, hogy minden városban legyen egy hely, ahol ezek elérhetők: a kezdeményezés az Egyesült Államokból indult el, mára hozzánk is eljutott: tegnap a vasi megyeszékhelyen nyitottak meg egy modern, digitális alkotóműhelyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában