Tanáruk is megszólalt

2019.04.14. 15:30

Az örvénylés megmintázása – Eredményes vasi szobrászpalántákkal beszélgettünk

Első lett az Országos Mintázási Versenyen Szalay Berta, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium 13. osztályos diákja. Ugyanezen a versenyen az évfolyamtársa, Deme Kevin ötödik lett.

Merklin Tímea

Szalay Berta a szombathelyi szakgimnázium műhelyében

Fotó: Horváth Balázs

– Berta nagyon szorgalmas, céltudatos, Kevin nagyon érdeklődő, és sok ambíció van benne, mintázás órán elmélyülten dolgoznak. Sok tehetséges gyerek van, de az a nagy kérdés, hogy ki az, aki időt, energiát áldoz, és elég kitartó, nem hátrál meg akkor sem, ha nehézségekkel találkozik – mondja róluk az egyik tanáruk, Veres Gábor szobrászművész.

A lány Veszprém megyéből jött, szobrász szakos, természetes ez a pálya a családjukban, a szülei képzőművészek. Édesapja, Szalay György faszobrász-restaurátor, édesanyja, Szegszárdy Ildikó tervezőgrafikus, illusztrátor. A nővére színésznő szeretne lenni.

– Mindig fúrtam-faragtam, de sokáig a sport fontosabb volt – meséli Berta, aki jó darabig shotokán karatézott, most a kyokushin köti le, de emellett már megfér az alkotás. – Veres Gábor tanár úr emberileg és szakmailag is példa nekem, nagyon érzékeny, nemesen, finoman nyúl a dolgokhoz. A lényeget ragadja meg, egy kellő pillanatban teljesen át tudja fordítani a nézőpontunkat. Nagyon frissen lát, gyakran olyan, mintha még mindig gyerek volna. Idén volt, hogy sokat kínlódtam, ezért sokat beszélgetett velem, és ez erőt adott. Az egész lénye, élete számomra inspiráló és követendő. Hasonló jókat tudok mondani a többi tanáromról is – teszi hozzá.

Kevin úgy ment mintázásversenyre, hogy grafika szakos, de az utóbbi időben megtetszett neki a térbeliség. Addig csak két dimenzióban gondolkodott. Fél éve kezdett szobrászkodni, olyan visszajelzéseket kapott, hogy ez jól megy neki. Sopronba adta be a jelentkezését építésznek és grafikusnak, majd a sors eldönti, hova veszik fel. Ha mindkét helyre, akkor a grafikust választja.

Szalay Berta a szombathelyi szakgimnázium műhelyében
Fotó: Horváth Balázs

Berta a PTE szobrász szakán akar továbbtanulni, és – amint mondja – az öt év alatt felkészül a szentpétervári Művészeti Akadémiára, megtanul oroszul, mert ott az a tanítási nyelv. Úgy érzi, hogy azt is elvégezvén válna belőle olyan tanár és művész, amilyen lenni akar. Kevin is úgy gondolja, hogy kettős hívása van: alkotni és a mesterségbeli tudást átadni.

Az országos mintázási versenyt Szegeden rendezték meg. Modell után kellett fejet mintázni másfél nap alatt, 3 plusz 4 plusz 2 órában. Ezenkívül kreatív feladatot is kaptak a versenyzők: az „örvénylés, áramlás” fogalmakra kellett egy-egy művet kreálni. Az elért helyezéseken kívül, ami nagy öröm számukra – és nyilván a szombathelyi iskola számára is –, Berta és Kevin életében is egy minden bizonnyal fontos mérföldkő és egy izgalmas, emlékezetes életrajzi elem a verseny, ahol sikerrel helytálltak.

Mindketten egybehangzóan kiemelik, hogy sokat köszönhetnek Veres Gábor, Somogyi Tamás és Molnár Mercédesz szobrász szaktanáraiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában