Programok, előadások

2019.04.11. 07:00

Elfogadni, befogadni – Esélyegyenlőségi nap Rábapatyon

Negyedik alkalommal tartott tegnap esélyegyenlőségi napot az Arany János Általános Iskola. Az intézményben és a művelődési házban rendezett programokon előadások és érzékenyítő foglalkozások szolgálták az el- és befogadást.

Pajor András

Színpadon a Rum-Kastély EGYMI színkottás zenekara. Az Arany János Általános Iskola idén már negyedszer rendezett esélyegyenlőségi napot

Fotó: Pajor András

– Sokat beszélnek az esélyegyenlőségről és tengernyi irodalommal is rendelkezik ez a témakör. Az esélyegyenlőséggel azonban élni kell, ahogy ezt teszi érzelemmel és szeretettel a rábapatyi általános iskola is évek óta. Ezért minden elismerést megérdemel ez a kezdeményezés. A tankerület fontos feladata, hogy a jó példákat bemutassa és pártfogolja. Így az Arany János iskola elért eredményeit a többi oktatási intézmény számára is követendő modellként állítjuk – mondta el köszöntő beszédében Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója.

Színpadon a Rum-Kastély EGYMI színkottás zenekara. Az Arany János Általános Iskola idén már negyedszer rendezett esélyegyenlőségi napot
Fotó: Pajor András

 

Az iskola épületében kezdődött érzékenyítő nap programját a peresznyei fogyatékos otthon lakóinak műsora kezdte, majd Bárdosi Emőke, az Aranyhíd EGYMI gyógypedagógusa szólt az autizmusról. Közben kézműves vásár zajlott a zsirai fogyatékos otthon lakóinak termékeiből. Az iskola diákjai érzékenyítő játékokon keresztül ismerkedhettek meg az akadályozottsággal élők mindennapi nehézségeivel. A nyolc állomáson például bekötött szemmel kellett egy-egy szendvicset elkészíteniük a tanulóknak, de kipróbálhatták a kerekesszéket és a jelnyelvet is. A nap eseményei délután a művelődési házban folytatódtak, ahol a Rum-Kastély EGYMI színkottás zenekara lépett fel. Ezt követően a Sugár/Érintő színi csoport előadásában került színre Oscar Wilde A Boldog herceg című műve autista és értelmi sérült fiatalok előadásában.

– Iskolánk befogadó intézmény, régebben és most is járnak hozzánk mozgás- és hallássérült tanulók, autista, valamint enyhe értelmi fogyatékos gyerekek. Szívvel-lélekkel foglalkozunk velük és úgy gondoltuk, hogy legyen egy nap, ami róluk szól – mondta el az esélyegyenlőségi nap fontosságáról Huszár Judit, az iskola igazgatója, aki példaként említette azt az osztályt, ahol teljesen befogadtak egy autista diákot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában