Műfészkeket szereltek

2019.04.10. 20:09

Fészket a fecskéknek – A bozzai példa remélhetőleg mások kedvét is meghozza

Példaértékű lépést tett a bozzai önkormányzat: fecskéknek szereltek fel műfészkeket, az ürülékpotyogtatás ellen pedig fecskepelenkákat a nemrég felújított faluház több oldalára. Sárgyűjtőhelyet is létesítettek, az is segítheti a madarak visszatelepülését, fészkekbe költözését.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Süléné Bánfalvi Eszter, a Bozzaiak Bozzaiért Egyesület elnöke fejében született meg az ötlet: tegyenek ők is a füsti- és molnárfecske-állomány megtartásáért. Az elgondolást tett követte: az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz (ŐNPI) fordultak szakmai iránymutatásért, ők pedig azonnal segítettek. A megbeszélések után a bozzaiak mesterséges műfészkeket szereztek be, és saját kezűleg is készítettek harminc darabot, a fecskéknek pedig sárnyerő helyet alakítottak ki.

– Sokan gondolkodnak úgy: ahol a fecskék megjelennek, ott a lepotyogó ürülékükkel csak gondot okoznak. Pedig ez könnyen kivédhető, ha fecskepelenkákat, fából, fémből vagy műanyagból készült lapot szerelünk fel közvetlenül a műfészek alá. Az elmúlt 15-20 évben megfeleződött az állomány. Egyre intenzívebbé vált a mezőgazdaság, a monokultúrák létrejöttével a változatos környezet egysíkúvá válik, és a madaraknak fontos rovarok száma is jócskán csökkent.

 

A vonuló madarak a Szaharától délre töltik a telet, és egyre extrémebb időjárással találkoznak. Most például, ha megérkeznek, szárazság fogadja őket. A fészek építőanyagául szolgáló sarazóhelyek kiszáradtak. Az ember is egyre kevésbé tolerálja a fecskéket, pedig hasznos madarak. Egy fecske évente egy kiló rovart, de mezőgazdasági kártevőket is elfogyaszt – árulta el Harsányi Krisztián, a nemzeti park osztályvezetője, aki a szakmaiságon túl a bozzaiak példamutatását emelte ki.

– Már az nagy eredmény, ha az előkészületekben részt vevő gyerekek felnőttként nem verik le a fecskefészkeket. Célunk még, hogy kedvet kapjanak tőlünk mások is. Szeretnénk, ha a falunk újra megtelne fecskecsicsergéssel – mondta Csizmadia Fanni polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában