Somlói Borgála Celldömölkön

2019.04.13. 07:00

Hárslevelű a legjobb – Egy borverseny azt mutatja meg, milyen az első benyomás

A Zsirai Pincészet 2016-os évjáratú hárs­levelűje lett a legjobb bor a Somlói Borgálán, ahol a bírálók között ezúttal szak­írók és kereskedők is voltak.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

Átadták a Nagy-Somlói Borvidék hivatalos borversenyének, a Somlói Borgálának a díjait pénteken délután a Kemenesaljai Művelődési Központban. Nem véletlen, hogy ezúttal Celldömölk adott otthont a díjátadónak és ezt megelőzően a borversenynek, hiszen a település idén ünnepli várossá válásának negyvenéves évfordulóját. A csaknem félszáz borászt, szakembert és érdeklődőt Fehér László polgármester köszöntötte, aki amellett, hogy röviden bemutatta a jelenlévőknek a várost, a Ság hegyről szólva elmondta, itt már a rómaiak is szőlőt termesztettek, később pedig arról volt híres a hegy, hogy a bécsi, budapesti macskakövek nagy részét innen bányászták.

Köszönhetően egy kisfilmnek, a díjátadó résztvevői, magáról a borversenyről is megtudhattak néhány kulisszatitkot. A Nagy-Somlói Borvidék adottságai miatt nem alkalmas a tömegtermelésre, a hegyoldalakon nem lehet rekordokat dönteni termésmennyiségben, így nem is szabad beállni egy olyan versenybe, ahol a mennyiség és a hatékonyság a döntő, inkább a minőség javítása a cél. A magas minőséget nem csak a termelésben, de a kapcsolódó rendezvényeken is szeretnék tartani, így a borversenyeknél is. Mindezt ezúttal a meghívott 15 főből álló szakmai zsűri és a bírálat tisztasága felett őrködő közjegyző is biztosította. A bírálók között rendhagyó módon ezúttal borkereskedők és borszakírók is szerepeltek.

Az egyik bíráló, dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója volt. Szerinte Somlóra mindig is a savas borok voltak a jellemzőek, ez a mostani versenyen is így volt. A hordós érlelésnél adódtak bizonytalanságok, illatban, ízben néhány tétel megbicsaklott, ez azonban – mint mondta – könnyen javítható. Egy ilyen adottságokkal rendelkező borvidékről, csak kifogástalan bornak szabad a palackba kerülnie – hangsúlyozta.

 

A borok értékelését egy úgynevezett belövő bor kóstolásával kezdték a bírálók – ami több somló-hegyi gazda még nem palackozott borának a házasítása volt. – A somlói borok különösen olyanok, amelyek hosszabb ismerkedést igényelnek, többszöri kóstolást, levegőztetést. Sajnos egy borversenyen erre nincsen mód, hiszen a zsűrinek mindössze 2-3 perce van egy-egy tételre. Egy borverseny azt mutatja meg, hogy milyen az első benyomás – hangsúlyozta Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke, utalva arra, hogy ne szegje kedvét az eredmény azoknak se, akik jobb helyre várták munkájuk gyümölcsét.

A 84 értékelésre váró borból 64 fehér száraz, 15 félszáraz, 1 félédes, 3 édes és 1 száraz vörösbor került a zsűri elé. Tíz bor arany-, 52 ezüst-, 14 pedig bronzérmet kapott, míg nyolc tétel esetében nem járt elismerés. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a borvidéken a középmezőny nagyon erős. Talán nem is nagy baj, hogy kevés az arany, a fontos, hogy sok az ezüst, vagyis a jó bor – mondta a szakember a borverseny értékelésekor. A borbírálók a legjobbnak a Zsirai Pincészet 2016-os évjáratú somlói hárslevelűjét (arany­érem) találták, míg a legjobb Ság hegyi nedű: Fehér Csaba Attila 2017-es, Pátria nevű száraz fehérbora lett (ezüstérem).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában