Programajánló

2019.04.17. 14:00

Húsvétkor is érdemes kimenni a bécsi vásárra

Nemcsak adventben, húsvétkor is várja vásári forgatag a vásárolni, nézelődni vágyókat az ausztriai fővárosban.

Nemes Judit

Szebbnél szebb mintával díszített tojásokat és húsvéti dekorációkat kínálnak az osztrák fővárosban

Fotó: VN/VIENNA.AT

Ha adventi vásárról van szó, először legtöbbünk fejében a bécsi városháza előtt kialakított, bódéktól zsúfolt, forralt bor illatú térre gondolunk, a húsvétot megelőző szezonban azonban inkább a lakóhelyünk környékén megtalálhatókra – például a szombathelyire gondolunk. Kevés hírt hallunk róla, de Bécsben is nyíltak vásárok, amelyek közül a legnagyobb nem a Rathausplatzon, hanem az am Hof téren található: változatos kulturális és kulináris élményeket nyújt április 5-től egészen április 22-ig.

A piacon kézműves termékek sokaságával – a többi között szappanokkal, kerámiákkal, húsvéti dekorációval – és kulináris kínálattal csábítják a látogatókat, körülbelül nyolcvan standnál. A gasztrokínálat az adventihez hasonló: almás réteseket, kandírozott gyümölcsöket lehet kóstolni, valamint többféle, köztük szalonna felhasználásával készített specialitásokat lehet megízlelni.

Bécs másik kiemelt húsvéti vásári helyszíne a schönbrunni kastély, ahol április 6-a és 23-a között fogadják a látogatókat. Itt színesebb, látványában a tavaszi vidámságot jobban idéző forgatagba cseppenünk, megadták a módját a díszítésének: színes tojáshéjakat formázó ülőkékben pihenhetnek az odaérkezők.

Szebbnél szebb mintával díszített tojásokat és húsvéti dekorációkat kínálnak az osztrák fővárosban
Fotó: VN/VIENNA.AT

A standokon hímes tojások garmadájából lehet válogatni, és aki az ünnepre dekorálná ki a lakását, az is talál magának vásárolni valót: barkára akasztható figurák, kerámiák széles skáláját kínálják. A gasztronómiai élményekre vágyók sem csalódnak, illatos, almás finomságokkal itt is várják a megéhező vásározókat. A gyermekeknek természetesen külön játszóházzal készültek, a Húsvéti Nyúl Műhelyében asztali díszeket alkothatnak felnőttek segítségével, irányításával.

Az Altwiener Ostermartkt, amely a Freyungon található, április 5-22-ig hívja a vásárba az arra járókat. Az ORF honlapján azt írta: Európa legnagyobb tojáshegye található ezen a hagyományos vásári helyszínen, mely immár 30. alkalommal nyitotta meg idén kapuját. A hímes tojásokat nemcsak hagyományos, népi motívumokkal díszítve kínálják, modernebb díszítésűeket is kínálnak az árusok.

Ételek szempontjából érdemes külön megemlíteni az óbécsit: lehet kóstolni sült húsvéti bárányt és az úgynevezett húsvéti pinzát is – ez utóbbi egy édes, kelt specialitása nyugati szomszédainknak.

További két helyszínen hús­vétig lehet vásározni, tu­datja az ORF: az előbbitől nem messze, szintén a Freyungon egy bio húsvéti vásárba érkezünk, ahol zöldségeket, gyümölcsöket és belőlük készített finomságokat készítenek az árusok, míg a Kalvarienbergfesten a helyi művészek és alkotásaik állnak a középpontban.

Ha szívesen nézelődne ausztriai húsvéti vásárban, Felsőpulyán/Oberpullendorfban április 22-ig tart nyitva a Húsvéti világ, Kremayrhausban pedig április 21-ig hívogatja az érdeklődőket a vásári forgatag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában