Szép otthon

2019.04.14. 07:00

Milyen legyen a gyerekszoba?

A csöppségeknek és a kamaszodó ifjaknak is megvan az igényük a külön szobára, a saját kis birodalmukra, ahol játszhatnak, tanulhatnak, alhatnak és elvonulhatnak, ha éppen arra szottyan kedvük. Családi ház építésénél, új lakás vásárlásánál vagy régi felújításánál is fontos kellő figyelmet szentelni a gyerekszoba megtervezésének.

Nemes Judit

Világos, vidám és vonzó. Lám a fehér falak is földobhatók a nyomtatópapírból kivágott színes körlapokkal.

Fotó: Shutterstock

A régi arisztokrácia ­idejében természetes volt, hogy a gyermekek világra jöttüktől ­fogva külön szobában aludtak szüleik­től. Az idők ­során ez az elhelyezés sokfelé elterjedt, napjainkban pedig természetesnek vesszük, ha a gyermekek ágya, bútora nem a szülőkével egy légtérben van. Azzal, hogy a kicsik saját szobát kapnak, az önállóságra nevelésük egész korán megkezdődik – így saját elrendezésük kiemelt figyelmet kell hogy kapjon –, természetesen – ­amennyire pénztárcánk engedi – az ő fejlődésükhöz, igényeikhez igazítva. (Arra azonban ügyelni kell, hogy ne kényszerrel különítsük el őket, ebben a kérdésben pszichológus, mentálhigiénés szakemberek személyre szabott tanácsát érdemes kikérni.) Építkezéskor, lakás vásárlásakor szempont a gyermekszobák megléte a csemeték számától függően. Mivel a helyiség a gyermekek épüléséhez, fejlődéséhez is hozzájárul – igaz, közvetve, érdemes bőven időt szánni a megtervezésére, ­koncentrálva arra, hogy mit szeretnénk elhelyezni benne: ágyat, íróasztalt, pelenkázót, gardróbot, játszósarkot.

Az egyik legfontosabb tanács, hogy világos legyen a tér – a tervezésnél ez déli tájolásban jelenik meg: az ablaka nézhet teljesen déli irányba, vagy délkeletre, délnyugatra, az északi oldal azonban kerülendő, azokat a helyiségeket éri a legkevesebb napfény. Ha már meglévő lakást alakítunk át, újítunk fel, akkor is igyekezzünk a világosság szempontjából legoptimálisabb szobát a gyerekek terének hagyni. Méretét is alaposan mérlegeljük: sem túl kicsi, sem túl nagy ne legyen.

Új építésű családi háznál, ha két gyermek osztozik egy helyiségen, megoldás lehet előbb a nagyobb alapterület, és amikor serdülnek, szeretnének egymástól elvonulni, akkor válaszfallal kettéosztani a gyermekszobát. Lényeges, hogy a praktikumot és a biztonságot tartsuk szem előtt a tervezésnél és a berendezésnél is, főleg, ha mindössze pár esztendős a szoba tulajdonosa.

A konnektorok, lámpák vezetékei, azaz minden, ami elektromos árammal működik, veszélyforrás a kicsikre. A dugaszolóaljzatok helye rendszerint alacsonyan található – jobbára esztétikai szempontok miatt – ezért fontos, hogy mindegyik konnektorba tegyünk olyan védőt, ami a kicsik számára semmilyen módon nem piszkálható ki.

A nyitott ablakszárny a fejekre veszélyes, ezért célszerű a sima nyíló helyett nyíló-bukó változatot rendelni: Murphy törvénye, hogy a babák a nyitott ablakszárny alatt próbálnak felállni, és próbálkozásukat nem siker, hanem sírás koronázza.

A függönyöket is úgy ajánlott megválasztani, hogy ne tudják magukra rántani a karnist: vagy a hosszával lehet játszani – rövidebbre essen a voksunk, vagy válasszuk a jellemzően konyhákban használt vitrázsfüggönyöket és további opció lehet például a roló, roletta, párkányig érő szalagfüggöny. Az élvédők is jó szolgálatot tesznek a totyogók védelmében: részben a falak éleit érdemes védeni, másrészt a bútorok sarkaira applikálni védősapkákat.

Világos, vidám és vonzó. Lám a fehér falak is földobhatók a nyomtatópapírból kivágott színes körlapokkal.
Fotó: Shutterstock

Kellék ugyan, de babakarám elhelyezésében is lehet gondolkodni, ha befér a szobába, hogy teljes biztonságban tudhassuk az apróságokat. A padló megválasztása okozhat fejtörést, szakemberek a legegyszerűbb alapelv betartását ajánlják a szülőknek: minél könnyebben tisztítható legyen. A hidegburkolat – bármennyire is egyszerű a tisztán tartása – könnyen kizárható, főleg, ha csúszó-mászó kicsiknek szánjuk: hiába a szőnyeg – úgysem maradnak meg rajta tartósan és a padlófűtés sem mindig megoldás: nyáron nem működtetjük és emiatt a felület hideg a pici talpaknak.

Melegburkolat jöhet szóba, e téren a variációk száma szinte végtelen: parketta és laminált padló tucatnyi fajtája közül lehet válogatni. Ha modern a belső kialakítása a lakásnak, háznak, a PVC vagy a vinylpadló is kiegészítheti a választékot. A falak színezése, bevonata újabb kérdést vet fel: festve, tapétázva vagy falmatricázva legyen-e.

Bármelyik megoldást is választjuk, az alapelv, a könnyen tisztíthatóság itt is szem előtt kell hogy legyen. A kicsik előszeretettel tapogatják végig csokis-sütis kézzel a hófehér falat, ezért festék és tapéta esetén is mindenképpen olyat válasszunk, ami lemosható.

Érdemes gondolkodni olyan felületkezelési módon – ha mini Picassóval van dolgunk, és jellemzően a fal a vászna –, hogy táblafestéket vigyünk fel egy kisebb felületére a szobának, amelyen szabadon alkothat. A táblafesték mennyiségével bánjunk óvatosan – annak ellenére, hogy nemcsak fekete színben elérhető, hanem több árnyalatban is –, hiszen sötétté teheti a szobát.

A színek hatnak ránk és a gyerkőcökre is. Pszichológusok javasolják, hogy kerüljük az erős árnyalatokat, inkább a pasztelleket és a fehéret preferáljuk: nyugtatóan hatnak a gyermekekre és barátságosabb összhatást alakíthatunk ki a használatukkal.

A felületet díszíthetjük falmatricával, de színes nyomtatópapírból kivágott geometriai formákkal, magunk hajtogatta girlandokkal is dekorálhatjuk a falakat: kislányoknál remekül mutathat a sarkokban lefelé futó, rózsaszín-fehér, csavart krepp-papírból készített csík vagy krepprózsák füzére – azaz, kisebb büdzséből is igazán ízléses szobát készíthetünk gyermekeinknek.

A bútorválasztás az egyik leghangsúlyosabb teendő a gyermekszoba berendezésében: ha újszülött fogadására készülünk, akkor úgy kalkuláljunk az árral – még ha a kiságy átalakítható is –, legkésőbb hat év múlva le kell cserélni.

Az iskoláskort elért kislánynak, kisfiúnak viszont már választható olyan ágy, gardróbszekrény és íróasztal, amely másfél évtizedig is bírhatja a strapát. Érdemes helyet szorítani az üres tereknek, amit sem polc, sem komód nem takar: kisebb korú gyermekek élvezik, ha kuckót építhetnek maguknak, vagy kreatív apukák is összerakhatnak nekik egy szilárd vázon álló sátrat, amibe bebújhatnak, bevihetik a játékaikat vagy szundíthatnak is benne egyet.

A kamaszodó ifjaknak más igényeik vannak, és a biztonságot tekintve sem kell ennyire alaposan megtervezni a privát terüket. Náluk erősebb színeket is alkalmazhatunk a falakon, de kérjük ki az ő véleményüket és hallgassuk meg elképzeléseiket is, mielőtt hozzálátnánk szobájuk ki- vagy átalakításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában