Rozália: a hölgyek örömére

2019.04.01. 14:00

Nyolcvankét tételt kóstoltak a bírák a gencsapáti borversenyen

Egyre több a hölgy, az asszony a borok körül – ennek is örültek az idei területi borver­senyen Gencsapátiban, ahol, ahogy fogalmaztak, üvegbe zárt éves munkát értékeltek.

Bognár Györgyné, Kőhalmi Major Judit, Tengelics Zoltánné, mögöttük Kutrovits Andrea borkirálynő, Bodorkós Ferenc, Varga Albin Fotó: OT

– Az év minden napjára ad munkát a szőlő – hangsúlyozta Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere. Ezt a gondolatot folytatta köszöntőjében Virág János, Lukácsháza polgármestere, aki úgy fogalmazott, üvegbe zárt éves munkát értékeltek. A térségben tesznek a szőlőért: zártkerti pályázatban telepítenek, és megvédik a magyar szőlő becsületét.

– Borversenyt mondunk, pedig ez tudásverseny – fogalmazott köszöntőjében Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke. Adott a termőhely, adott a szőlőfajta, az időjárást pedig kevésbé lehet befolyásolni – sorolta a szőlőter­mesztés feltételeit, amelyekhez hozzájön a gazda tudása, tapasztalata.

Bognár Györgyné, Kőhalmi Major Judit, Tengelics Zoltánné, mögöttük
Kutrovits Andrea borkirálynő, Bodorkós Ferenc, Varga Albin Fotó: OT

Lukácsházán a Kertbarát Kör 1982-ben rendezte meg az első borversenyt, minden páratlan évben Gencsapáti a helyszín – emlékeztetett köszöntőjében Varga Albin szervező. Kiemelte, hogy egyre több hölgyet látni a borok körül, a lukácsháziak mellett már Gencsapáti és Perenye borbarát hölgyei is képviseltették magukat a területi megmérettetésen.

Idén 82 újbort minősítettek, s értékelt a szakmai zsűri, a gazdák és a borbarát hölgyek is. A fehérborok négy arany, 15 ezüst és 12 bronz minősítést kaptak, a vörösek között kettőt értékeltek arany minősítéssel, 21 ezüst és 13 bronz lett. A rozéknál négy ezüst és két bronz minősítést osztott ki a zsűri.

 

A fehérboroknál az első helyezést Rácz Ferenc olaszrizlingje érte el, a vörösborok közül Mucza Béla zweigeltje győzött, a gencsapáti szőlősgazda a zweigelt rozéjával is első lett a szakmai ítészeknél.

A gazdákból összeállt zsűri Bolfán Imre chardonnay-ját, a vörösboroknál Mucza Béla cabernet sauvignon borát, a rozéknál Jáger József kékfrankosát értékelte a legjobbnak.

A borbarát hölgyeknek Ger­gácz István Rozáliája, Mucza Béla cabernet sauvignonja és Balogh László kékfrankos-burgundi rozéja ízlett a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában