Kiépítési program

2019.04.30. 11:30

Öt vasi falunak csatorna – Karácsonyra ígérik, a lakosság türelmét kérik

Öt települést érint az a szennyvíztisztítótelep építési és csatornahálózat kiépítési program, melynek aktuális helyzetéről Szelestén tájékoztatták a nyilvánosságot.

VN

Ágh Péter országgyűlési képviselő

Fotó: Ohr Tibor

A nettó több mint 2 milliárd 122 millió forintos beruházásnak köszönhetően Hegyfalu, Szeleste, Zsédeny, Pósfa és Ölbő községek szennyvízelvezetése oldódik meg. Összesen 18,4 kilométer gerincvezeték épül meg, a hálózathoz 1054 háztartás csatlakozik. A kivitelezési munkálatok – hangzott el a tájékoztatón – már 99 százalékban lezajlottak. A pósfai 290 köbméter/nap hidraulikai kapacitású szennyvíztelepen az épületek és a műtárgyak elkészültek, jelenleg a gépészeti szerelések zajlanak.

Ugyancsak készek a nyomóvezetékek és a szennyvízátemelők, itt ezekben a napokban üzempróbákat, minőségivizsgálatokat végeznek. Már csak 1500 méternyi gerincvezetéknek és néhány házi bekötésnek kell elkészülnie, s várhatóan június közepén megkezdődhet a csatornahálózat próbaüzeme. Ezzel egyidejűleg, a szükséges szennyvízterhelés elérésének érdekében megkezdődnek a lakossági rákötések.

Ágh Péter országgyűlési képviselő
Fotó: Ohr Tibor

A műszaki átadás a hat hónapos próbaüzem letelte után december 15-én várható. A beruházással érintett utakat egyelőre zúzott kő borítással látták el, a végleges helyreállítás pedig júniusban megkezdődik.

A tájékoztatón Kuti Gábor, Szeleste polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Ágh Péter, Vas megye északi részének országgyűlési képviselője szólt. Elmondta: az érintett településeket két nagy beruházás is érintette, az egyik az M86-os út megépítése, a másik pedig ez a beruházás. Mindkettőt hosszú előkészítő munkálatok előzték meg, melyekkel kapcsolatban megköszönte az itt élők türelmét, elkötelezettségét a fejlesztések iránt. Meglátása szerint a Falusi CSOK és a Magyar Falu Program újabb lehetőségeket ad majd az előrelépésre.

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: további feladatok vannak még a megyében a szennyvízhálózat kiépítése terén, melyekben az önkormányzat tevékenyen kíván részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában