Ünnepi istentisztelet

2019.04.23. 11:30

Püspöki szentmise a 750 éves Gasztonyban

Ünnepi szentmisét tartottak Gasztonyban, a település ugyanis idén ünnepli fennállásának 750. évfordulóját. A különleges alkalomból dr. Székely János megyés püspök celebrált misét.

Lakosi Gabriella

Fotó: Szendi Péter

Tegnap délelőtt 11 órakor kezdődött el a mise, ami a falu 750 éves fennállása alkalmából szervezett ünnepségsorozat nyitánya is volt egyben.

Nagy Szabolcs, a település polgármestere köszöntőjében emlékeztetett, ennyi idő alatt birodalmak épülhetnek és szűnhetnek meg, ez a kis község mégis tartja magát.

Hangsúlyozta, a helyiek büszkék lehetnek azokra a falubeliekre, akik sokat tettek a hazáért. Gasztony papokat, katonákat, kézműveseket és tanárokat is adott Magyarországnak. Itt született Széll Kálmán, a Tisza Kálmán-kormány első pénzügyminisztere, majd a Magyar Királyság miniszterelnöke 1899-től 1903-as lemondásáig, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az ő testvére Széll Ignác Vas vármegyei főispán, majd később országgyűlési képviselő és Hertelendy Gábor császári és királyi huszár altábornagy, aki részt vett az osztrák–török és a hétéves háborúban. De nem csak a híres szülötteikre, a környékre is büszkék lehetnek a gasztonyiak.

 

Dr. Székely János kiemelte, napjainkban sokan elfelejtik, hogy szükség van Istenre, pedig egy közösség csak a hit által épülhet emberhez méltóvá. A Notre-Dame leégéséről is megemlékezett, szerinte ez szimbóluma annak az Európában zajló folyamatnak, amiben egyre több ember úgy érzi, már nincs szüksége a hitre. Pedig enélkül a társadalom összeomlik. Az emberi élet csak akkor lehet egyenes és szép, ha látjuk magunk előtt a célt, ebben pedig a vallás nyújt segítséget.

A megyés püspök a helyieknek azt kívánta, hogy Istennel együtt építsék a települést, fogadják be az Urat otthonaikba, és fogadják örömmel a gyermekáldást.

Gasztonynak már régóta csökken a népessége. Korábban még évente több mint harminc gyerek született itt, most már csak ennek a harmada. De a hit által ez a folyamat visszafordítható, így lehet megőrizni a település értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában