„Incindie á Notre Dame”

2019.04.16. 21:02

Segítségért kiált a Notre-Dame – A rendkívüli tűzesetről a francia fővárosban élő szombathelyi focistát kérdeztük

Kigyulladt a 800 éves Notre-­Dame hétfőn este, a tűz a székesegyház felső részét pusztította. A jelenleg Párizsban tartózkodó focistát, N’Semi-Noah Áront kérdeztük, miként élte át az eseményt.

Pum András, Merklin Tímea

Odalett a katedrális tetőszerkezete és a huszártorony Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

– Két és fél éve, 2016 nyarán költöztünk kínai párommal tanulmányi okokból Torinóból Párizsba. Hétfőn este még pár szimulációt hajtottam végre a laboratóriumban, amikor egy francia kollégám felhívott: „Incindie á Notre Dame”, azaz tűz a Notre-Dame-ban – mondta a telefonban a korábban a szombathelyi Illés Akadémián futballozó N’Semi-­Noah Áron. – Így jutott el hozzám a borzasztó hír, nagyon megdöbbentem. Utoljára karácsonykor jártam a katedrálisban, de szinte mindennap elhaladok mellette kocsival, hogy páromat az onnan nem messze levő konzervatóriumnál letegyem. Ő sajnos élőben nézte végig, ahogy Franciaország és a világ egyik öröksége lángok közt kiált segítségért. Párizs, Franciaország és az egész világ megdöbbenve áll az eset előtt. A hírek szerint a renovációs munkálatok közben kapott lángra a tetőszerkezet, de vannak, akik terrortámadásra gyanakodnak. Újságoktól a televízión át az internetes portálokig csak erről lehet hallani. Egy biztos: ez egy nagy pofon, megrázkódtatás volt az ország számára a tavaly nyári labdarúgó-világbajnokság sikere után.

Odalett a katedrális tetőszerkezete és a huszártorony Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

A francia hírforrások szerint a munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett a tűz, és onnan terjedt tovább. Leomlott az egyik torony. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, de úgy tartják, nem gyújtogatás áll a háttérben, a rendőrség balesetként kezeli a tragédiát. Az oltásban 400 tűzoltó vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában