fejlesztés

2019.04.04. 11:30

Takarékos Neumann-iskola – Az energetikai korszerűsítéssel csökkennek az üzemeltetési költségek

Sikeres városi fejlesztés zárult le, befejeződött a Neumann János Általános Iskola felújítása. Hőszigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat és a radiátorokat is.

Lakosi Gabriella

A felújított intézmény előtt Bálint Anikó igazgató diákokkal beszélget Fotó: Szendi Péter

Szombathely önkormányzata arra törekszik, hogy a közintézmények energiatakarékosak legyenek a megyeszékhelyen, ezért az épületeket folyamatosan korszerűsítik. A mostani fejlesztés is ezt a célt szolgálta.

A Neumann János Általános Iskolában 2012-ben korszerűsítettek a fűtés- és világításrendszert, de épület-

energetikai felújítás akkor nem történt. Most új hőszigetelést kapott az épület, a tető és a padlásfödém is. Ezen kívül korszerűbb nyílászárókat is beszereltek, így télen nehezebben szökik ki a meleg. Folytatták a fűtéskorszerűsítést, lecserélték a radiátorokat és termosztatikus szelepeket tettek fel – derült ki a polgármesteri hivatal sajtóközleményéből. Azért, hogy még tovább csökkenjenek az üzemeltetési költségek és környezetbarát legyen az intézmény, megújuló energiaforrásokat is alkalmaztak: napelemes rendszert kapott az épület. A munkák 2017 novemberében kezdődtek, és idén végeztek a szakemberek.

A felújított intézmény előtt Bálint Anikó igazgató diákokkal beszélget Fotó: Szendi Péter

Ennek ellenére a nagyobb munkákat már a tanév kezdete előtt befejezték. Így ezen a télen már a gyerekek is tapasztalták, hogy sokkal melegebbek az osztálytermek. Ráadásul mivel minden radiátor külön állítható, minden helyiségben egyedileg tudják szabályozni a hőmérsékletet. A szellőztetés is sokkal könnyebb – mondta el az intézmény vezetője, Bálint Anikó. Azt mondta, akár harmadával is csökkenhet majd az iskola rezsije.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában