Új elbírálás lesz?

2019.04.28. 07:00

Új törvényjavaslatot terjesztett elő a kormány Ausztriában – Nem kedvez a külföldieknek

A szociá­lis bérlakások elosztásakor előnyben részesítenék az osztrákokat, a külföldieknél pedig szigorítják az ilyen típusú ingatlanhoz jutást.

VN/MTI

Előnyben részesítenék az osztrákokat aszociális bérlakások elosztásánál

Fotó: Shutterstock

Módosulnak a szociális bérlakáshoz jutás feltételei Ausztriá­­ban, a részleteket tartalmazó törvényjavaslatot nemrég terjesztette elő a kormány a parlamentben. Margarete Schramböck gazdasági miniszter indoklása szerint a változtatásra azért van szükség, mert javítaniuk kell az osztrák állampolgárok lakáshelyzetén, így ők könnyebben juthatnak majd szociális bérlakáshoz. A módosítással párhuzamosan szigorúbb elbírálás alá kerülnek a harmadik országbeli állampolgárok: ők csak akkor kaphatnak ilyen ingatlant, ha igazolják, hogy legalább öt évet eltöltöttek az országban, és érvényes dokumentumokkal is rendelkeznek – számolt be a változtatásról a távirati iroda. Mentesülnek a szigorú szabályok alól azok, akik fizikai vagy mentális állapota rossz.

Előnyben részesítenék az osztrákokat a szociális bérlakások elosztásánál
Fotó: Shutterstock

Várólistára kerülnek a jelentkezők: közülük előrébb helyezik azokat, akik korábban erőszak áldozatává váltak – emelték ki. A lakások bérlői megvásárolhatják az ingatlant: húsz év alatt háromszor ajánlják fel nekik a vételi lehetőséget, az első alkalommal öt év bentlakás után fizethetik ki az árát. A 40 négyzetméter alattiakat nem adják el, azokat diákoknak tartják fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában