Elvenni a kedvüket a dohányzástól

2019.05.19. 19:42

A dohányzás veszélyeiről tartottak előadást a szombathelyi egyetemen

Egyetemi hallgatóknak tartottak előadást a dohányzás káros hatásairól. Magyarországon a cigarettázás évente 20 ezer áldozatot követel.

Budai Dávid

Szima Barna pulmonológus a dohányzás káros hatásairól tartott előadást

Fotó: Unger Tamás

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Sporttudományi Intézet gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár szakos hallgatóinak tartottak ismeretterjesztő előadásokat a dohányzás káros hatásairól május 14-én. A rendezvényt, dr. Kecskés László, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa nyitja meg, aki beszédét mindjárt egy tévhit eloszlatásával kezdi.

Sokan azt gondolják, azzal, hogy gyengébb cigarettát szívnak, tesznek valamit az egészségükért, de ez nem igaz. A cigarettában a nikotinon és a négy-öt száz alkaloidán kívül – amelyek érkárosodást, és agyvérzést okozhatnak – a papír az, ami igazán káros, ez utóbbi felelős a rákért is. A legtöbben nem tudják, de ugyanannyi ember vakul meg a dohányzás miatt, mint amennyi tüdőrákot kap, ennek oka pedig az, hogy a szemben lévő artéria elzáródik.

Szima Barna pulmonológus a dohányzás káros hatásairól tartott előadást
Fotó: Unger Tamás

Dr. Szima Barna pulmonológus, a Markusovszky kórház osztályvezető főorvosa, előadását rövid dohányzástörténettel indítja. Kiderül, már nagyon régen próbálnak az egyes államok beavatkozni a dohányzás visszaszorítása érdekében, egy időben még egyházi átok is sújtotta a cigarettázást. Az USA tiszti főorvosa 1963-ban jelenti ki hogy a dohányzás káros az egészségre, Kennedy pedig a tévénézők előtt nyomja el utolsó cigarettáját, 1971-ben aztán betiltják a cigaretta reklámozását a tévében. Magyarországon 1999-ben hoznak törvényt a nemdohányzók védelmében, amit aztán 2011-ben szigorítanak.

A főorvos előadásának ezen a pontján megkérdezi hallgatóságát, hogy ki cigizik. Meglepően kevesen tetszik fel a kezüket, de arányaiban nagyon sok a lány, ez pedig egybevág azzal, miszerint egyre csökken a különbség a két nem között a dohányosok számát illetően.

A világon 1,5 milliárd ember dohányzik, közülük évente 5 millióan halnak meg, 50%-uk 45 és 69 éves koruk között. Magyarországon a felnőttek 35 százaléka dohányzik, közü­lük 20 ezren halnak meg évente a dohányzás miatt. A kismamák között 10% fölött van azoknak az aránya, aki cigizik, és a tüdőrákosok 90%-a dohányos – sorolja dr. Szima Barna a riasztó adatokat.

A szakember elárulja azt is, hogy a tüdőosztályon sok ápoló dohányzik, annak ellenére, hogy ők naponta találkoznak ennek a káros szenvedélynek a legsúlyosabb következményeivel. Gábriel Andor egészségfejlesztési szakügyintéző az elektromos cigaretta veszélyeiről beszél a fiataloknak: éppen úgy káros, mint hagyományos társa.

Az Egészséges Városok Szövetsége Szombathelyi Tagszervezetének egyetemi programja a dohányzásmentes világnaphoz kapcsolódott, egyben az egészséghét nyitórendezvénye is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában