A dal és az együtt éneklés ereje

2019.05.26. 20:21

A jubileumi kórusfesztivál zárásaként szólalt meg a Kőszegi ének

Környékbeli kórusok léptek fel a város legrégebbi kórusa, a Concordia Barátság Énekegyesület interaktív jubileumi kórusfesztiválján a Jurisics-várban. Este kórustagok, civilek szólaltatták meg Bárdos Lajos Kőszegi ének című összkari művét.

Tóth Kata

Több százan énekeltek a Jézus Szíve-templom lépcsőjén Fotó: Ohr Tibor

Százhatvan éves fennállását ünnepli az idén a Concordia Barátság Énekegyesület. A jubileumi év szervezésekor a kodályi alapgondolatból indultak ki: legyen a zene mindenkié. Énekeljen mindenki, énekeljünk együtt! – ez volt tehát az irányvonal, ezt hangsúlyozta már a kórusfesztivált beharangozva és szombat délután a vár belső udvarán is fellépésükön Szilágyi Miklós, az énekegye­sület karnagya. Mindent megtett, hogy ne csak szólam legyen a felhívás: a kóruskoncertfolyam utolsó bemutatkozója volt a Concordia, folyamatosan bevonták a hallgatóságot az éneklésbe. Ahogy ígérték, nem kötött, merev, klasszikus műsorral álltak színpadra, hanem a könnyűzenei vonal felé indultak. Karnagyuk a magyar könnyűzenei klasszikusokból dolgozott fel dalokat négyszólamú a capella vegyes karra, a közönség pedig az első pillanattól vevő volt az együtt éneklésre, a slágerekre, mint az Omega fekete pillangója vagy a V’Moto-Rock Várj, míg felkel majd a nap című slágerére. „Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa” – Koncz Zsuzsa dala hangzott a ráadásban kifejező előadásban, erős, tiszta hangzással, együtt a széksorokban helyet foglalókkal.

A Lovagteremben már dél­előtt elkezdődött a fesztivál Tamás Katalin zenetörténész, az ELTE SEK zenepedagógiai tanszékének tanára tudományos ismeretterjesztő előadásával Humor a zenében – zenei humor címmel.

Több százan énekeltek a Jézus Szíve-templom lépcsőjén Fotó: Ohr Tibor

A délutáni műsorfolyamban környékbeli kórusok mutatkoztak be: az Árpád-házi iskola gyermekkara, a Jurisich gimnázium leánykara, a soproni Gárdonyi iskola kórusa, a sopronhorpácsi Szentirmay Elemér Vegyeskar, a szombathelyi Szent Márton-kórus, Csepreg Város Vegyeskara, a csepregi Vocal Spirit és a vasvári városi kórus.

 

Különlegességgel zárult a nap, egy hagyomány felélesztésével – a Kőszegen nyílt téren már elhangzott kórusművet, Bárdos Lajos–Malachowszky ­László Kőszegi ének című művét szólaltatta meg 19 órakor a Jézus Szíve-templom lépcsőire felsorakozott mintegy négyszáz ember négy szólamban Szilágyi Miklós vezényletével – a kórustagokon kívül több mint száz civil is lelkesen készült az öröméneklésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában