A gyerekek nagy kedvencei, Scuby és Teddy

2019.05.01. 11:30

A mókás fókák külön kamionban laknak a Richter Cirkuszban

A két mókás fókát a Richter Cirkuszban láttuk, de nem csak az esti előadáson. Meglátogattuk őket még délután, hol hogyan tartják, etetik, szállítják őket.

Merklin Tímea

Fókapuszi, szeretettel. Perry, az idomár

Fotó: Horváth Balázs

A cirkuszban Scuby és Teddy szárazon jönnek be a porondra a saját lábukon, napközben pedig kedvükre lubickolhatnak, mert két saját medencéjük is van: egy a kamionjukban, egy pedig mellette. Általában a fellépés előtt negyed órával már száradoznak, egyébként a víz a lételemük estig. Ott jártunkkor Teddy nem akart kijönni a kamionból, következetesen relaxált éppen, és nem érdekelte, ki keresi, de a 350 kilogrammos Scuby-val barátkozhattunk.

Megismerkedtünk idomárjukkal, aki egy ifjú hölgy egyenesen Angliából. Perry Pedersen (30) mesélte, hogy a két fóka testvér, egész kicsike koruk óta vele vannak. Perry a harmadik állatidomár generációt képviseli a családban, az apja és a nagyapja is az volt. Nem tanították a fókaidomításra, csak mindig nézte, hogy tanítja az édesapja a fókákat, és elleste tőle a technikákat. Arra a kérdésre, hogy olyan élmény-e ez, mint másnak kutyát tartani, Perry azt feleli, hogy korábban pingvinjei voltak, azok inkább hasonlítottak a háziállatra, a fókák túl nagyok. A nagyapja medvéket nevelt.

 

Fókapuszi, szeretettel. Perry, az idomár
Fotó: Horváth Balázs

A fókáknak berendezett 525 tonnás kamionban klimatizált a helyiség, állandó 19 Celsius fokot tartanak, mert legyen kint bármilyen meleg, biztosítani kell az állatoknak, hogy bent hűsölhessenek. Fagyasztó szekrény is van, ebben tartják a táplálékul szolgáló halakat. Naponta húsz kilogramm halat esznek fejenként, csak egy bizonyos fajtájú heringet, amit Új-Zéland mellett halásznak. Folyamatosan rendelik számukra a drága eledelt, mindig ugyanazt, de két méretben: a nagyobbacska, 25 centiméteres heringek adják az általános napi étkezést, ugyanez kicsiben a jutalomfalat fellépéskor. Tíz centiméteres „bébi-hering” jár a porondon az ügyességért, engedelmességért, a játékért, a gyerekekkel való együttműködésért, vagy ha ez mégsincs, a nagyobb heringet kapják a nyilvánosság előtt is, de darabolva.

A benti medence 7000 literes, a jármű mellett felállított pedig 25 ezer literes. Szabadon járkálhatnak ki-be a kamion és a kinti medence között. A két oroszlánfóka Dél-Amerikából való, 19 évesek. A fóka-kamiont Perry barátja, Dani Jahn vezeti, és mindenben segít idomár párjának. Látogatásunk során most ő eteti meg a medencei parádézást abbahagyó Scuby-t, aki felmegy a lépcsőn hozzá egy kis halért. Megeszi, aztán nem fordul vissza, hanem a kamion belsején átmenve, a másik ajtón ugrik vissza a kerti medencébe, óriásit loccsan a víz, hátra kell ugrani. Ezt megúsztuk! – sóhajt fotós a kameráját féltve, és már kapja is a szeme elé, mert Perry puszit kér kedvencétől, és Scuby már tartja is oda szépen az orrát…

A mókás fókák kamionban laknak. Dani Jahn mindenben segít
Fotó: Horváth Balázs

Este a cirkuszsátorban, alig vártuk a fóka-számot, kiderült: tudják imitálni a kézfogást is. Színes strandlabdákat pörgetnek, karikáznak és bele tudnak fújni a játék trombitába, kérésre mellső két lábra állnak. A szám végén az egyik fóka az orrán emelte magasba Perry-t, az idomárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában