nosztalgiázás Molnaszecsődön

2019.05.13. 07:00

A rendezvény életképes: több százan látogattak el a Laktanyanapokra

A hétvégén ötödik alkalommal megrendezett Laktanyanapokra több száz érdeklődő érkezett. Eljöttek az egykori sorkatonák, hivatásosok is.

Kozma Gábor

Pölczmann György mutatta be a korabeli rádiótechnikát Fotó: SZP

– Annyi bizonyos, a rendezvény életképes, és mára szélesebb körben is jegyzik – mondta el a szervezők nevében Szombathelyi Tamás, Molnaszecsőd első embere. Mint fogalmazott, az első két, művelődési házas eseményből mára az eredeti helyszínen sok embert megmozgató, unikális rendezvény lett.

– A laktanya kiemelt lokátorállomásként működött és a hetvenes években a modern építmények közé tartozott. A rendszerváltás után volt pár gazdátlan év, ezt sajnos a tolvajok kihasználták. Az épületeket kifosztották, az infrastruktúra tönkrement. Majd megérkeztek a befektetőknek álcázott ígérgetők, de pénzt senki nem tett a laktanyába. Amikor az önkormányzathoz került, elég siralmas állapotok uralkodtak. Szerencsére sikerült bérleményként hasznosítanunk, és az airsoftosok is használják a területet. Így szinten tarthatjuk a mostani állapotokat – hangzott a kis összefoglaló a laktanyai múltról, jelenről. Szombat volt a fő nap, akkor több mint háromszázan érkeztek, igénybe véve a gulyáságyú babgulyás-produktumát. A finom ízek régi korszakot idéztek, akárcsak a rádiótechnikai bemutatók, amelyeket Pölczmann György vezetett fel.

Pölczmann György mutatta be a korabeli rádiótechnikát Fotó: SZP

A gyermekeknek játékos programokat, ügyességi versenyeket szerveztek, a sportpályán önvédelmi bemutató szórakoztatott. Az alsó szinten alkalmi kiállítás nyílt leszerelő­zászlókból, egyenruhákból. Egy sátorban a sárvári hagyományőrzők képviseletében Horváth György és felesége mutatta be a korabeli tárgyakat.

– Van itt többféle kulacs, komplett borotvafelszerelés, szimatszatyor, korabeli Vas Népe, Rejtő-könyv, Ludas Matyi – ezeket forgatták leginkább a katonák a könyvtárban – mondta el az egyenruhába bújt férfi, aki vasárnap is mesélt a múltról az újabb vendégeknek. A tarhonyás-húsos ebéd után jött a körvezetés.

– Vannak álmaink – mondta Szombathelyi Tamás. – Szóba került egy állandó kiállítás nyitása a laktanyában, könyv megjelentetése és a programok kibővítése. De ehhez pénz kell – fogalmazott.

A kétnapos rendezvény tegnap este véget ért, de az élmények még sokáig kitartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában