Európai Unió, Európai Parlament

2019.05.17. 11:30

Az EP választások kapcsán tartott fórumot Szombathelyen Kósa Lajos

A legfeszítőbb kérdés az Európai Unió előtt a migrációs politika, ha a magyar választók a Fideszt támogatják május 26-án, akkor a migrációellenes erőt és egy önálló nemzeti gazdaság- és társadalompolitikát támogatják – erről beszélt Szombathelyen Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Vas Népe

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője az EP-választás előtt tartott fórumot Szombathelyen

Fotó: Horváth Balázs

– Az európai választások tétje a migráció kezelése – mondta Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője Szombathelyen tartott fórumán. Vázolta: az európai balliberális pártok tovább segítenék, ösztönöznék a migrációt, azonban ez a politika a kibocsátó országokon nem segít, az Európai Uniót viszont biztosan tönkreteszi. Azon több mint száz országban, ahonnan a bevándorlók Európába tartanak, az éves népességnövekedés több mint 20 millió fő. Vagyis akár évente 20 millió ember befogadása sem enyhítené az adott területek zsúfoltságát. – Ezért ellenezzük a migrációt, azt mondjuk, hogy a segítséget kell oda vinni, ahonnan ezek az emberek elindulnak. Sem az európai gazdaság, sem a szociális rendszer nem bírja kezelni ezt a tömeget – szögezte le Kósa Lajos.

Európára tekintve azt mondta, nincs sikeres migrációs integrációs modell egyik országban sem.

– Tanulni kell ebből, meg kell állítani a migrációt. A kibocsájtó országokba kell vinni a támogatást, tudást, tőkét, amivel segíteni lehet – summázta a május 26-ai EP-választás egyik legfontosabb kérdését. – Az kell, hogy olyan embereket küldjünk Brüsszelbe, akik Magyarországot képviselik ott, nem a brüsszeli parancsot akarják itt végrehajtani – fogalmazott. Kiemelte a mostani választás tétjét, súlyát: a migrációval terrorfenyegetettség, rossz közbiztonság jár, és olyan nehezen megjósolható problémákkal kel számolni, amelyek mind az integráció hiányából adódnak.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője az EP-választás előtt tartott fórumot Szombathelyen
Fotó: Horváth Balázs

– El kell dönteni, hogy egy erős nemzetekből álló európai szövetséget akarunk vagy európai birodalmat, európai egyesült államokat – fogalmazott. – Mi azt mondjuk, hogy Magyarország azért sikeres, mert a saját útját járja. Ha mi 2010-ben elfogadjuk az IMF és Brüsszel útmutatását, akkor most ott tartanánk, mint a görögök, vagyis sehol. Válságból válságba – mondta.

– Azt kell mondjam, hogy a választás kézenfekvő. Ha az ellenzéki káoszból összeálló koalíciót támogatjuk, akkor a migrációt támogatjuk és azt, hogy Brüsszel gazdaságpolitikája érvényesüljön. Ha pedig a Fidesz–KDNP-t, akkor a migrációt megállítani akaró erőt támogatjuk és egy önálló nemzeti gazdaság- és társadalompolitikát támogatunk, amelynek az eredménye egyébként meglátszik az országon – összegezte. Hozzátette, hogy nem Európa-ellenességről van szó. – Azt gondoljuk, hogy az Európai Unió kitűnő szövetség arra, hogy a politikai törekvéseinket az unióba ágyazva érvényre tudjuk juttatni. Európa-pártiak vagyunk már csak nemzetpolitikai okok miatt is. Érdekünk, hogy a minket körülvevő országokkal átjárható schengeni határaink legyenek. Ebből a szempontból kevés Európa-pártibb ország van, mint Magyarország, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadjuk az Európai Unió baloldalának migrációs politikáját – vezette le a május 26-ai választás kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában