Szlovén dalok a születésnapra

2019.05.20. 11:00

Dalos nyugdíjas találkozót tartottak Szentgotthárdon

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület Szentgotthárdon rendezte meg a szombathelyi szlovének és a Rába-vidéki szlovén nyugdíjasok találkozóját abból az alkalomból, hogy a Szombathelyi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat és a Pável Ágoston Kulturális Egyesület tavaly ősszel ünnepelte működésének huszadik évforduló­ját.

Vas Népe

Együtt ünnepeltek. Jobbra: tamburával Mukics Milán, harmonikával Mukics Ferenc

Fotó: VN/HRL

A két szervezet a kezdetektől fogva eredményesen együttműködik, kölcsönös meghívások, gazdag és színes programok jegyében – tudtuk meg Fodor Lászlónétól, a szentgotthárdi egyesület elnökétől. Közös céljuk a szlovénség aktív művelése és hosszú távú megőrzése, ami tudatosságot és odafigyelést kíván a mai felgyorsult hétköznapi életünkben, különösen a Rábavidéken kívül élő szlovénektől. A 98 tagú Szlovén Nyugdíjas Egyesület a találkozó keretében a helyi Színházban szervezett szlovén koncerttel köszöntötte a jubilálókat.

A nyilvános rendezvény résztvevőit Fodor Lászlóné, a Szlovén Nyugdíjas Egyesület elnök asszonya köszöntötte, vendégeik közt üdvözölve többek közt Szlovénia szentgotthárdi főkonzulját dr. Boris Jesihet, a szlovén parlamenti szószóló asszonyt Kissné Köles Erikát, a Szentgotthárd Városi Önkormányzat képviseletében dr. Sütő Ferencet, valamint a helyi és muravidéki szervezetek képviselőit.

A koncert központi szereplője a 17 évi hallgatás után újjáalakult héttagú muravidéki Gorički klantoš népi együttes volt, amelynek elsődleges célja a Goričko és a Rábavidék régi népdalainak művelése, ápolása és megőrzése a fiatalabb generáció számára. A két szólóénekes előadásában megszólalt népdalok a harmonika, a nagybőgő, a hegedű, a cimbalom és szaxofon népi hangszerek kíséretében a régmúlt emlékeinek felidézésével csodálatos érzéseket és hangulatot keltett életre.

Mi másról szólnának a dalok, mint a szerelemről, a szeretetről, a munka, a mindennapi élet küzdelmeiről, nehézségeiről és szépségeiről. A koncerten közreműködött a szombathelyi Nefelejcs népdalkör. Az együttes énekes asszonyait harmonikán kíséri mentoruk, Mukics Ferenc, tamburán pedig Mukics Dusán. A 15 éve működő együttes már két CD-t adott ki, negyven rábavidéki népdallal. Most készülnek a harmadik CD kiadására, ebből az új repertoárból itt először adtak elő öt népszerű rábavidéki népdalt.

A szlovéniai Moravče Nyugdíjas Néptánccsoport a helyi és a karintiai néptáncokból mutatott be színes csokrot. A koncert szereplői úgy a hazai, mint az anyaországi szlovének körében igen népszerű V dolini tihi/ A csendes völgyben című népdallal búcsúztak a népes közönségtől, amely vastapssal jutalmazta a produkcióikat. A műsor után a vendéglátó a Szlovének Háza Lipa éttermében baráti találkozóra invitálta a rendezvény meghívott vendégeit. Az est jó hangulatban, élénk eszmecserével, közös énekléssel és tánccal zárult.

A rendezvény sikeres kivitelezése a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, a Határon Túli Szlovének Hivatala, Szentgotthárd Város Önkormányzata és az egyesület tagsága anyagi támogatásával jöhetett létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában