Szép otthon

2019.05.01. 07:00

Fűszernövényeket lakásban is vethetünk

A konyhakert vagy a nagy terasz, bár nem számít kiváltságnak, mégsem minden épülethez tartozik. Aki szeret kertészkedni és saját ter­mesztésű fűszernövényekre vágyik otthon, zárt térben is megvalósíthatja álmát.

Nemes Judit

Fotó: Shutterstock

A napi rohanás közepette igazi felüdülés, ha hobbinknak élhetünk: például kertészkedhetünk, növényt gondozhatunk. Igaz, a panel vagy más városi lakás nem a legalkalmasabb környezet a növénytermesztésre, apró praktikákkal maximálisan kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló tereket. Nemcsak tavasszal, nyáron és ősszel, hanem télen is zöldíthetjük otthonunkat. Ha elhatároztuk, hogy megvalósítjuk kertészkedési szándékunkat, akkor virágcserepekre, vetőmagokra, palántákra lesz szükségünk – és internetre vagy könyvekre. Utóbbiak a növények gondozásában lesznek segítségünkre: a különféle fűszerfajták megfelelő termesztéséről a szakkiadványok mellett szakportálokon is tájékozódhatunk.

Fontos lépés a „kert” megtervezése: döntsük el, milyen zöldekkel foglalkozunk majd – várható méretük meghatározó elhelyezésük és a cserepek kiválasztása szempontjából. Ha a beszerzendő edényekre vonatkozó követelményekkel nem vagyunk tisztában, általában a nagy és mélyebb kialakításúakat szokták beszerzésre javasolni a szakemberek. Ha magokkal kezdünk, akkor viszont a növekedés elindulásához apróbb edényeket célszerű venni: könnyebben odébb helyezhetőek, átláthatóbbak, mint a méretesebb kialakításúak.

A cserepekbe kerülő föld kiválasztása egyszerű feladat: beszerezhető fűszernövényekhez összeállított kész keverék is, de magunk is készíthetünk ilyet általános virágföld és szerves komposzt felhasználásával.

Fotó: Shutterstock

 

Érdemes időt szánni azonban benti kertünk fontos részére, a fűszerekre. Minden növény a szabad levegőn fej­lődik legszebben, ha beltérre választunk különböző fajtákat, akkor bazsalikomot, oregánót, metélőhagymát, men­tát, kakukkfüvet, rozma­ringot ajánlott vetni, ezek tűrik jobban a zárt helyiséget. Magjaik elvetése egyszerű, a virágföldbe elszórjuk és vékony réteg földdel betakarjuk, öntözzük. A földet tartsuk nedvesen, hogy megindulhasson a csírázás. Ha palántákat vásárolunk, a növények már meglévő gyökérzetének megfelelő mélyedést alakítsunk ki a virágföldben, hogy el tudjanak terülni a talaj felszíne alatt futó szálak. Fűszernövényeket ablak közelében tartsunk, de sohasem tűző napon. Kedvelik a mérsékelten nedves talajt: ha földjük felső rétege száraz, locsoljuk meg a tövet!

Odafigyeléssel, gondoskodással hetek alatt egészséges növényeink fejlődnek a magokból és palántáink is új életre kapnak.

Ha egy-egy sárguló vagy száraz levelet látunk az oregánón, bazsalikomon, óvatosan távolítsuk el a szárról, ugyanígy járjunk el, ha a szépen kifejlett levelekből szednénk ételeink ízesítésére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában