Pályaorientáció

2019.05.21. 07:00

Kamionban a szakmavilág – Virtuális munkahely szimulátorok Sárváron

Vas megyébe érkezett a Szakmavilág roadshow kamionja, hogy virtuális munkahely szimulátorokkal segítsék a pályaválasztást. Az országjárás sárvári állomásán a város három általános iskolájának csaknem kétszáz 6–7. osztályos tanulóját várták.

Pajor András

Csaknem kétszáz diák ismerkedett a munkahelyekkel

Fotó: Pajor András

– Az akció célja, hogy a magyar gazdaság immár fojtogató szakemberhiányán valamilyen módon segíteni tudjunk. A kamara a kormányzattól kapott feladatot a szakmai képzésekben. Ennek a szervezőmunkának az egyik állomása a kamionos országjárás. Bízunk abban, hogy meg tudjuk szólítani a fiatalokat és a szülőket azzal, hogy a pályaválasztás nem a 8. osztály és az érettségi után kezdődik. Azt szeretnénk, hogy az itt szerzett élmények által a diákok elgondolkodjanak, milyen szakmák közül választhatnak – mondta Kovács Vince, az iparkamara megyei elnöke.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az ­Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével 2018 őszén indította útjára a szakmaválasztó roadshow-t. Idén tavasszal folytatódik a Szakmavilág hatalmas kamionjának turnéja, hogy minden egyes állomásán izgalmas, kifejezetten a tizenévesek érdeklődési körére szabott aktivitásokkal támogassa a tanulókat abban, hogy minél több szakmát ismerjenek meg, illetve a helyszínen pályaválasztási tanácsadók további hasznos információkkal és nyereményekkel várják a fia­talokat. A lila kamionok ötvenkét helyszínre látogatnak el, Vas megyében Celldömölk és Sárvár után ma Körmenden lehet a szakmákat kipróbálni.

A kamionban a tanácsadók rövid prezentációval ismertetik, hogy miért fontos a pályaorientáció, milyen lehetőséget nyújt a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Ezt követően egy VR-szemüveg segítségével a résztvevők kipróbálhatják azt a szakmát, amelyet a legizgalmasabbnak tartanak. Az eszközzel beleleshetnek a többi között egy autószerelő, egy női szabó vagy éppen egy fényképész életébe.

Csaknem kétszáz diák ismerkedett a munkahelyekkel
Fotó: Pajor András

A virtuális szakmaválasztásra minden résztvevőnek nyolc perc áll a rendelkezésére és a folyamatban hoszteszek segítenek.

A képzeletbeli munkavégzés után a résztvevők megpörgethetik a Szakmavilág szerencsekerekét, és például hátizsákot, fülhallgatót vagy pendrive-ot nyerhetnek. Az élmények mellé kézzelfogható ajándék járt. A várakozók pedig, Sárvár esetében a vár aulájában a város két középiskolájának szakmai képzései­hez kapcsolódó kézműves programokon próbálhatták ki magukat. A legtöbben a palacsintasütésbe szerettek volna belemerülni, a vendéglátói orientáció mellett talán azért, mert az elkészült produktum rögtön tesztelhető volt.

A szakmabemutató Sárvá­ron május 22-én a Nádasdy Tamás Általános Iskolában pályaválasztási szülői értekezlettel zárul. A kamionos roadshow új eleme, hogy több mint húsz helyszínen dr. Kenderfi Miklós egyetemi docens szakmai vezetésével, valamint a területi kamarák pályaválasztási szakértőivel rendhagyó szülői értekezleteket tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában