Zarándoklat

2019.05.20. 14:00

Mária palástja alatt találják meg egymást Nardán

Az idén Narda adott otthont a XIII. Országos Horvát Zarándoklatnak. Vasárnap ezren érkeztek szervezetten és egyénileg busszal, autóval és gyalog az ország öt horvátok lakta régiójából és külföldről.

Tóth Kata

Mogyorósi Márk Ányos celebrálta a horvát nyelvű misé

Fotó: Unger Tamás

Kilencvenöt éve zarándokolnak a Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában élő grádistyei horvátok Mariazellbe – rendszerint augusztus utolsó hétvégéjén találkoznak. Negyvenöt éve pedig kísérik a vándor Szűzanya-szobrot, amit minden évben más gradistyei horvát település őrizhet. Tavaly augusztus óta Nardán őrzik a Szűzanya-szobrot. Az Országos Horvát Önkormányzat ezért is szervezte zarándoklatát a vasi településre.

Mogyorósi Márk Ányos celebrálta a horvát nyelvű misé
Fotó: Unger Tamás

Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Zala, Vas megyéből, Budapestről és a határon túlról is érkeztek buszok tegnap dél­előtt Nardára. Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke Pécsről tette meg az utat. Mint mondta, a zarándoklatokat minden évben olyan Mária-kegyhelyekre szervezik – Máriagyűdtől Hercegszántón át Homokkomáromig –, amelyeket a horvátok évszázadok óta látogatnak. Ő kérte fel Mogyorósi Márk Ányos tihanyi bencés atyát, hogy celebrálja a horvát nyelvű szentmisét.

 

– Szeretném megerősíteni a közösségünket: ha az evangéliumtól nem térünk el, jó úton vagyunk. Prédikációmban a jézusi mércére világítok rá, ami abban áll, hogy Jézus nem valamit ad önmagából, hanem egész valóját adja. Nemcsak beszél, hanem tesz is, és elmegy a legvégsőkig. Keresztáldozata idézőjelesen ugródeszkává válik a feltámadásban. Horvát nemzetiségünk is ezt a dinamikát hordozza, létünk összefonódott a kereszténység valóságával a múltban, és a jövő zálogát is ebben kell keresnünk. A Jézus melletti hitet, elköteleződést hangsúlyozom, ami közelebb hoz bennünket egymáshoz – mondta a szentmise előtt az atya. Arról is beszélt: évtizedek óta körbejár a vándor Szűzanya-kegyszobor a gradistyei horvátok között. Elindításának célja volt az is, hogy ne csak Mariazellbe zarándokoljanak el a gradistyei horvátok augusztusban, hanem egymást is látogassák, Mária palástja alatt találják meg

egymást, az Istent és önmagukat.

A tegnap délelőtti szentmisén énekével közreműködött a gradistyei horvátság által lakott települések híveinek 150 fős Pax et bonum kórusa. Az eisenstadti püspökségen belül működő kórust Ivo Šeparović dirigálta a hatalmas rendezvénysátorban.

Az ünnepségen részt vett Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és Narda testvértelepüléséről, Muraszerda­helyről is érkeztek vendégek. Az egykori plébániaépület udvarán felállított sátor melletti téren várta a szentmisét Horváth József és felesége, akik a Győr-Moson-Sopron megyei Hidegségből jöttek a zarándoklatra (a faluban 1832-ig horvát volt az iskolai oktatás nyelve). Az összesen nem, de hét-nyolc hasonló rendezvényen részt vett már a házaspár, a hitüket gyakorolják ezeken az alkalmakon.

A házigazda Narda polgármestere, Glavanics Krisztina elmondta: egy emberként fogott össze a falu a vasárnapi rendezvény sikeréért. Az utóbbi néhány évben viharokkal, árvízzel is megküzdöttek, ezért „kapták meg” egy évre a vándorszobrot, a Jóisten azóta is velük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában