Gyermeknapi kívánságok

2019.05.25. 16:00

Melyik korból való? – Ilon Gábor régésszel találkozott Kalmár Barnabás

A negyedik osztályos Kalmár Barnabás nevében a nagymamája fogalmazott titokban utó­születésnapi kívánságot. Úgy tűnt, nagyon eltalálta, hogy az unokája minek örülne.

Tóth Kata

Edények darabjairól határozták meg, melyik korból való

Fotó: Unger Tamás

Barnabás ötéves kora óta bújja a régészeti könyveket, az otthonukban pedig egy üvegvitrinben gyűjti Egyiptom és környéke kincseit. Tavaly már járt az Iseumban régésztáborban, és mint mondta, az idén nyáron is készül. Régésznek tanul majd, és ettől nehéz lenne eltántorítani.

Barnit Ilon Gábor régésszel, történésszel ismertettük össze. A kisfiú ugyan nem tanul még történelmet, mégis, mintha a szakmabelijével beszélgetett volna, úgy válaszolt a kérdésekre.

 

Speciális dupla csomagolásban három szórványleletet – egy fényes, vörös bevonatú római tál peremdarabját, egy korsófület és egy edény falának darabját – kapott ajándékba Ilon Gábortól, együtt meghatározták, hogy melyik római kori, Árpád-kori és melyik származik a középkorból. Ezenkívül még egy obszidiánkő és könyvek őrzik a találkozás emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában