Évforduló

2019.05.01. 10:00

Nem is a betegség, a jókedv tartja össze – A klubélet segít feledtetni a fájdalmakat

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte a Humán Civil Házban a Vas Megyei Reumaklub. Tornával és tortával emlékeztek az elmúlt időszak emlékezetes eseményeire.

Tersztyánszky Krisztina

Ünnep a reumaklubban. Szemben Rozán Eszter

Fotó: Unger Tamás

2008-ban egy országos konferenciára utazott együtt a rheumatoid arthritisben szenvedő Vas megyei betegek egy csoportja. Már ez is mutatja, mennyire tudatosak állapotukkal kapcsolatosan, érdeklődnek minden új, fájdalmaikat enyhítő lehetőség, gyógymód iránt. Hazafelé úton határozták el, hogy Szombathelyen megalakítják a sorstársak klubját.

Ünnep a reumaklubban. Szemben Rozán Eszter
Fotó: Unger Tamás

Amikor megérkezünk a ju­bileumi összejövetelre, vezetőjük, Rozán Eszter videó segítségével tornára buzdítja őket. Meglepően fürgén ugranak fel, és ki lazábban, ki nyögések közepette, hajladoznak a zene ütemére. Nyugodtan fotózzanak, legalább híresek leszünk! – mondják nevetve, és ez a jókedv jellemzi az egész délutánt. Kirándulnak, fürdőbe járnak, kézműveskednek, megünneplik a jeles alkalmakat. Sportos életet élnek, egészségesen táplálkoznak. Pár éve még a Guinness rekordok könyvébe is bekerültek, mert részt vettek a legnagyobb, kézzel festett képeslap készítésében. – Miután diagnosztizáltak, mindjárt eljöttem a klubba, itt az összes kérdésemet feltehetem – mondja Czenki Istvánné Panni, hozzátéve: nem mindig a betegségről van szó a közösségben.

Dr. Hajdú Enikő így fogalmaz: minden sorstárs keresi, hogy mit tud tenni önmagáért, amikor rátör a fájdalom. A havonkénti találkozások jó légköre áthangolja kicsit az ember lelkiállapotát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában