Herendi kiállítás nyílt

2019.06.28. 14:00

A legszebb porcelánokat mutatja be a Nádasdy-múzeum

A 200 éves Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legszebb porcelánjaiból nyílt kiállítás a Nádasdy Ferenc Múzeum időszaki kiállítóterében.

Pajor András

Balról gróf Nádasdy Borbála, középen dr. Simon Attila, jobbról Takács Zoltán Bálint Fotó: Pás

A kézműves remekművek tárlatára megújult maga a kiállítótér is. A kiállítást gróf Nádasdy Borbála nyitotta meg.

Sokan összegyűltek az erre az alkalomra felújított kiállítótérben megcsodálni a porcelánkincseket. A ritkaságok hangulatát a megnyitón a Sárvári Vonósok emelték műsorukkal.

Takács Zoltán Bálint igazgató köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ez lesz a nyár kiállítása a múzeumban. A Herendi Porcelánmanufaktúra legnemesebb hagyományait követve mutatja be azt a sokszínűséget, amely történetének csaknem kétszáz éve alatt jött létre.

Balról gróf Nádasdy Borbála, középen dr. Simon Attila, jobbról Takács Zoltán Bálint Fotó: Pás

– A tradicionális technikával porcelánt készítő manufaktúra már tizenhatezer különböző formát, mintegy négyezer különböző mintát és ezek szabad kombinációját képes előállítani. A herendi porcelán hungarikum, a Magyar Örökség és az Európai Kulturális Örökség része. Jelentős iránta a kereslet, a manufaktúra reneszánszát éli. A nyolcszáz embert foglalkoztató cég évi több mint tizennégyezer ecsetet használ fel a festés során – árult el kulisszatitkokat a kiállításmegnyitón dr. Simon Attila, a cég vezérigazgatója.

A porcelán különleges érték és tradíció, amely a magyar kultúra része, értékelni és becsülni kell – hangsúlyozta gróf Nádasdy Borbála megnyitóbeszédében. Hozzátette: – Családja birtokában van egy teáskészlet, amelyet csak különleges alkalmakkor, a vendéget megtisztelve vesz elő. Gróf Nádasdy Borbála kiemelte még, hogy a magyar iparművészet csúcsát jelentik a herendi alkotások, amelyeket a világ is most kezd szélesebb körben megismerni.

A Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit bemutató tárlat szeptember végéig látogatható a Nádasdy Ferenc Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában