Plein Air Művésztelep

2019.06.04. 07:00

A szabadban festeni örömteli élmény Vasszécsenyben

Nyolcadik alkalommal szervezte meg Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszékének oktatója a Vasszécsenyi Plein Air Művésztelepet. Az Új-Ebergényi Kastélyszálló ismét kinyílt a tájképfestők számára.

Civil/Tóth Magdolna

Szitás Veronika Kassáról érkezett a vasi művésztelepre. A Festetics-sörháznál dolgozik

Fotó: VN/Tóth Magdolna

Az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói részére meghirdetett művésztelepre másodszor jöttek el a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium festő szakos diákjai, összesen mintegy húsz fiatal alkotott a szabadban május 20. és 31. között. A művésztelep híre a határokon túlra is eljutott: Szitás Veronika a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanult festő szakon, most Kassáról jött a plein air stúdiumokra.

A Gyöngyös menti település bővelkedik festői témákban, műemlékei, parkjai ihlető forrást és kihívást jelentenek a művészetre készülő diákoknak, egyetemistáknak, akiknek a digitális képkorszakban is el kell sajátítaniuk a képalkotás európai hagyományait, a tájkép műfaját, kompozíciós, színkezelési problémáit.

Szitás Veronika Kassáról érkezett a vasi művésztelepre. A Festetics-sörháznál dolgozik Fotós: VN/Tóth Magdolna

A művésztelep vezetője, Tóth Csaba elmondása szerint az idén kiemelkedően jó művek születtek. A résztevők elsősorban a műemlékeket keresték: a legtöbb festmény az Új-Ebergényi kastélyról készült, de annak angolparkja is kedvelt téma volt. A volt Festetics-sörház romos épület, ennek ellenére népszerű volt a diákok körében. Az ó-ebergényi kastély környezete kevésbé gondozott, négy-öt munka azonban arról is készült. A plein air stúdiumok nem szerepelnek a tananyagban, ám a szabadban való festés euforikus élménye minden évben vonzza a diákokat, a fiatal művészeket.

Ezúttal is a Pungor Ernő Művelődési Ház adott otthont a tábornak, a kastélyszálló pedig ismét kinyitotta kapuit a tájképfestők számára – a szálló parkja maga volt a „paradicsomkert”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában