Interjú Varga Bencével

2019.06.29. 20:00

Az Alterábára hangolódtunk a Zaporozseccel

A Szentgotthárdról származó zenekar már 2004 óta létezik, de az igazi áttörés 2014-ben következett be az életükben. Azóta pedig több dalukat is hallhatjuk a rádióban, szerepel a toplisták elején.

Varga Anett

Fotó: Zaporozsec

Ha valaki beírja a Zaporozsec szót a böngészőjébe már nem csak a retronak számító autó jelenik meg a találati listán, hanem a vasi zenekar is, ami több, mint tíz éve létezik és öt évvel ezelőtt berobbant a köztudatba. Tagjai Varga Bence (ének, gitár), Papp Dávid (basszusgitár), Hoffmann Máté (dob) és Balaton Gergely (gitár), akik kezdetben egy szentgotthárdi garázsban próbáltak és a siker óta sem váltak Movie starra, hiszen folytatják polgári életvitelüket is.

A zenekar nemsokára megyénkben is fellép, az Alterába fesztiválon, ahol előfordulhat, hogy nem csak a színpadon találkozhatnak velük a résztvevők. Lehet, hogy egy másik koncerten együtt tombolnak a tömeggel vagy épp az egyik pultnál állnak és iszogatják a frissítőjüket.

A fesztiválra hangolódva megkerestük a zenekart és nevükben Varga Bence válaszolt a kérdéseinkre.

Fotó: Szendi Péter

Miként ért titeket a hirtelen, de nem váratlan siker? Mi változott a korábbi évekhez képest?

Belülről nem tűnt olyan hirtelennek ez a siker, sok év van azért már a hátunk mögött, minden egyes lépcsőfokért keményen megküzdöttünk. Éppen ezért ezt a zenekarban egy fokozatos átmenetnek éltük meg, sok szempontból örülünk is annak egyébként, hogy így történt. Például soha nem történt nagy változás az életünkben, a szakmai, emberi kihívásokat olyan porciókban kaptuk, hogy mindenre fel tudtunk készülni, mindennel meg tudtunk birkózni.

Talán pont az előbb elmondottak miatt nem igazán érzek változást a zenekarban, az együttesen belüli dinamika ugyanúgy működik, mint amikor elkezdtük. Az fontos változás, hogy az évek során egy kisebb stábot is sikerült toborozni a zenekar mellé, akikkel már szintén jól összeszokott csapatot alkotunk.

Mi az ami hiányzik korábbról?

Pár évvel ezelőtt a zenekar Szentgotthárdról Szombathelyre tette át főhadiszállását, most már Szombathelyen próbálunk, ott tároljuk a technikánkat és a koncertekre is onnan indulunk. Emiatt el kellett búcsúznunk a zenekar korábbi próbahelyétől, a szentgotthárdi garázstól. Ez egy meglehetősen szomorú elválás volt, mert a garázs kezdetektől fogva a zenekar otthona volt, nyugodt szívvel mondhatom, hogy ott nőttünk fel, gyerekkorunk legszebb emlékei kötődnek hozzá.

Fotó: Zaporozsec

Mennyire volt nehéz vidéki zenekarként érvényesülni vagy ma már nincsenek határok?

A különböző közösségi média platformok most már sokat segíthetnek egy zenekarnak, hogy országos ismeretségre tegyen szert, ezeket, ha jól használod, elvileg ugyanolyan eséllyel indulsz, mint a többiek. De azért látható az is, hogy az interneten fragmentálódik minden, kis buborékok jönnek létre, nem pedig egységes, közös kultúra mint régen, amikor csak rádió meg tévé létezett.

Ezért még mindig fontos szerepük van a hagyományos csatornáknak, utaknak és természetesen nagy jelentősége van Budapestnek is. Itt egy kicsit érezzük a vidéki lét hátrányait.

Mennyire nehéz összehozni a próbákat a munka mellett?

Mindenkinek van a zenekar mellett polgári foglalkozása is, elég sűrű időbeosztásunk van, ha hosszú egyeztetés árán is, de mindig sikerül megállapodnunk közös időpontokban.

Fotó: Zaporozsec

Izgultok-e még a fellépéseken, vagy már nem annyira?

Most már nem vacogunk a sarokban a koncertek előtt, de a tapasztalom szerint nem jó az a koncert, ami előtt nem kap el egy kis adrenalin löket minket.

Mi volt a legfurább ajándék, amit rajongóktól kaptatok?

Nagyon szeretjük a kézzel készített dolgokat. Általában rajzokat, festményeket szoktunk kapni rajongóinktól, de előfordult már, hogy valaki a nagymamájával varratott kulcstartót nekünk, ez ha nem is fura, de mindenképpen különleges ajándék volt.

Fotó: Lutor Katalin/Vas Népe

Korábban már felléptetek az Alterábán és idén ismét a színpadon lesztek, mennyire más ez a fesztivál a többihez képest, ahol játszotok?

Az ország nagyobb fesztiváljai mára már hatalmas megapoliszokká váltak, ezeknek is megvan a maguk hangulata, de ezt a bensőséges, személyes atmoszférát már csak az ország legnagyobb kerti partiján lehet megtapasztalni.

Van-e időtök magánszemélyként élvezni a fesztivált, elvegyültök-e a tömegben Körmenden?

Mivel ilyenkor nem kell még órákat utaznunk a buszban, ezért van lehetőségünk egy kis kikapcsolódásra. Az Alterába jellemzően az a fesztivál, ahol szeretünk, és van is lehetőségünk egész nap elidőzni.

Ha szeretnétek ti is Azon az éjszakán, Mr Gorskyval, Kicsit még Emszercénégyzetet számolni, akkor mindenképp ott a helyetek a fesztiválon és ne feledjétek otthon a Buborékfújótokat sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában