az összetartozást élték meg

2019.06.11. 11:30

Büszke örömünnep Kerkáskápolnán

Pünkösd előtti szombaton ötödik alkalommal tartották meg Kerkáskápolnán a nemzeti összetartozás őrségi napját.

Tersztyánszky Krisztina

A környék gyerekcsoportjai műsorral készültek Fotó: Horváth Balázs

Tiszteletre méltó, ahogy ez az apró, mindössze hetven lelket számláló település szívügyének érzi, és az egész Őrséget képviselve minden évben vállalja, hogy méltón megemlékezik a nemzeti összetartozás napjáról.

A faluban az éves kulturális keretet, a szponzori támogatásokat és a helyi erőket, valamint a szomszédos őrségi településektől kapott segítséget is mind erre a napra összpontosítják, és ide várják a környező falvakban élőket is. Az ünneplés hátterében az áll, hogy az Országgyűlés kilenc évvel ezelőtt, a trianoni békediktátum 90. évfordulóján törvénybe foglalta, hogy ezentúl ezt a szomorú dátumot a nemzeti összetartozás szimbólumává szelídíti.

– Minket itt az Őrségben különösen közelről érintett Trianon, amit kilencven évig gyásznapként éltünk meg – mondta Keserű József polgármester. – Most már itt az ideje, hogy felemeljük a fejünket és büszkék legyünk arra, hogy magyarok vagyunk. Példát is szeretnénk mutatni ezen a napon, hogy a tragédiát túléltük, és igenis meg tudjuk őrizni nyelvünket, kultúránkat.

A környék gyerekcsoportjai műsorral készültek Fotó: Horváth Balázs

Az évfordulóhoz legközelebb eső hétvégére ezúttal is olyan fellépőket hívtak, akiknek produkciója alkalmas arra, hogy az egybegyűltekben erősítse a nemzeti összetartozás érzését. Magyar népdalok és néptáncok töltötték be a színpadot, az előadók a hazai és a határainkon túli magyarságot képviselték.

Fontos szempont, hogy a nemzeti érzést már a legkisebbekben felébresszék, ezért műsorral készültek a kistérségi alapfokú művészeti iskola növendékei, a pártosfalvi iskola néptáncosai, a bajánsenyei óvodások. Itt volt a Szent Mihály Szekere Vándorszínház, akik műsorukban olyan költők, írók és zeneszerzők műveit szólaltatták meg, akik kortársként élték át Trianon tragédiáját.

Talán a leglátványosabb prog­ram a Csákberényi csikósok csikós és puszta ötös bemutatója volt. Kerkáskápolnán erős gyökerei vannak a lovas­ életnek, egy ilyen produkció pedig a világ bármely pontján megmelengeti a magyarul érző szívet.

A nap szónoka Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke volt. Miután végigvette a trianoni tragédiához vezető történelmi előzményeket, így fogalmazott:

– Ma is bátor kiállásra van szükség. A magyar nemzet feldarabolása ellenében az összetartozásra. Sérelmek ellenében a megbékélésre. Viszálykodás ellenében párbeszédre. Értékvesztés ellenében mértékadó értékőrzésre… A nemzeti összetartozás nem a törvényből fakad. Nem a törvényből, hanem mindazoknak a lelkéből, akik dédapáik, nagyapáik, családjuk, szűkebb és tágabb közösségük példájából erőt merítve úgy gondolták, hogy „áldjon vagy verjen sors keze, itt élned, halnod kell”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában