Korszerűsítés

2019.06.18. 16:00

Felújítják a szombathelyi Bolyai iskolát

Nemsokára hatalmas felújítási projekt kezdődhet el Szombathelyen, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban.

Vas Népe

Forrás: ELTE SEK közösségi oldala

A beruházás teljes összege csaknem 400 millió forint, amely két forrásból tevődik össze. Az ELTE nemrég 148,5 millió forint támogatást nyert el egy tanulást segítő infrastrukturális fejlesztésre irányuló pályázat során. Ezt az összeget egészíti ki a szombathelyi önkormányzat 2019. évi eredeti költségvetési rendeletében felújítási pályázati önrész címen szereplő 200 millió forintos forrás, mely biztosítása esetén az egyetem saját költségvetési forrásaiból további 50 millió forrást csoportosít át a célra.

A projekt során teljesen felújítják az iskola tornatermét, annak tetejét és szigetelését, kicserélik a padlóburkolatot és a szellőzőrendszert, illetve megújulnak a sportlétesítmények kiegészítő helyiségei, az öltözők, a mosdó és a szertár is. Felújítják a vizesblokkokat és az elektromos hálózatot, emellett az épület déli homlokzatán a kor követelményeinek megfelelő árnyékolási rendszert építenek ki, tekintettel arra, hogy a homlokzat több mint 50 százaléka üvegezett felület, ami eddig komoly hőterhelést okozott az épületnek. A projekt révén az épület szén-dioxid kibocsátása éves szinten 6,3 tonnával csökkenhet.

A Savaria Egyetemi Központ (SEK) legutóbb 2018 őszén kapott 320 millió forint összegű támogatást, aminek köszönhetően a SEK „A” épületének nyílászáróit és hőszigetelését korszerűsítik – tudhattuk meg Dr. Scheuer Gyulától, az ELTE kancellárjától.

A gyakorlóiskoláról:

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1958-ban alakult meg a Szombathelyi Tanítóképző Intézet gyakorló iskolájaként és sokáig az egyetemi központ jelenlegi épületében működött. 1974-től tevékenykedik mostani székhelyén, 1992-től nyolc évfolyamos gimnáziummal. Az iskolában több mint 1000 diák tanul 86 magasan kvalifikált pedagógus irányításával. Az intézmény egyben továbbképző központként is funkcionál, az ELTE karaival együttműködésben folytatott továbbképzéseken évente 200-250 pedagógus fordul meg.

Mögöttünk a Kormány -előttünk a feladat! Utcáról utcára, intézményről intézményre, lépésről-lépésre, együtt, összefogva újítjuk meg közös otthonunkat, Szombathelyt – nyilatkozta dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője a projekt bejelentése kapcsán. Hozzátette: Sokat végeztünk az elmúlt kilenc esztendőben, de rengeteg feladat vár még ránk. Fel kell gyűrnünk az ingujjunkat. Méltóvá kell válnunk a nagy elődökhöz, Éhen Gyuláékhoz, a modern Szombathely megteremtőihez. Új lendülettel modern várost építünk, mi, együtt valamennyien. Hajrá Szombathely!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában