Június 17-től

2019.06.17. 16:30

Intenzív szúnyoggyérítés Vas megyében is – Mutatjuk merre

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Illusztráció: pixabay.com

Fotós: pixabay.com

Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Több településen is elmaradt a légi szúnyoggyérítés a Dunakanyarban, Csongrád megyében, Kaposvárnál és a Balaton partján. A földi kezeléseket minden tervezett területen sikerült elvégezni, így a Szigetközben, a Dunakanyarban és a főváros kijelölt kerületeiben, valamint Csongrád megyében és a Csepel-sziget településein későbbi kezdéssel ugyan, de megvoltak a kezelések. A Duna és a Tisza árterületein visszamaradt vizekben biológiai lárvagyérítéseket is végeztek.

Április 30-a óta eddig 300 településen, 158 ezer hektáron léptek fel a vérszívók ellen. Ezen a héten 436 településen, összesen 100 ezer hektáron irtják a szúnyogokat. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat.

A következő napokban hét budapesti kerületben, a Duna-menti településeken, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében permetezik a vérszívókat. Folytatódik a munka a Szigetközben, Baja és Mohács térségében, valamint a Tisza-tónál is. Kiterjedt védekezés lesz a héten Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a Dráva mentén. Az előző héten elmaradt légi kezelések pótlásáról a hét eleji rovarszakértői felmérések alapján döntenek a szakemberek, vagyis a tervezett program változhat. Az érintett önkormányzatok minden esetben egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítés idejéről. A katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést az önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végeztethetnek szúnyoggyérítést – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

Vas megyében a következő településeket irtanak szúnyogot a héten:

Június 17.

Csákánydoroszló, Csönge, Csörötnek, Gasztony, Kenyeri, Ostffyasszonyfa, Pápoc, Rábapaty, Rátót, Szentgotthárd, Uraiújfalu, Vasszentmihály, Bajánsenye, Kercaszomor, Magyarszombatfa, Vasegerszeg, Bük, Gór, Bő, Répceszentgyörgy, Chernelházadamonya, Mesterháza, Hegyfalu, Tompaládony, Nagygeresd, Zsédeny, Iván, Csáfordjánosfa, Csér, Nick, Pósfa, Rábagyarmat, Szeleste

Június 18.

Döröske, Egyházashollós, Halogy, Katafa, Körmend, Magyarszecsőd, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagymákfa, Nagymizdó, Püspökmolnári, Rábahídvég, Szarvaskend, Szombathely, Kemestaródfa, Magyarnádalja, Pinkamindszent, Vasalja, Vasvár

Június 19.

Alsóújlak, Bejcgyertyános, Celldömölk, Egervölgy, Gérce, Ikervár, Kám, Meggyeskovácsi, Nyőgér, Rum, Sárvár, Sitke, Sótony, Zsennye, Rábatöttös, Szemenye, Csénye, Hosszúpereszteg, Karakó, Mersevát, Mesteri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában