Vas megye területén élő nemzetiségek

2019.06.10. 18:15

Narda nemzetiségi találkozó – Több nyelven, egy szívvel

A Szombathelyi Egyházmegye a tavalyi nagy sikerű kőszegfalvi alkalom után az idén Nardán rendezte meg másodszor a Vas megye területén élő nemzetiségek találkozóját. A püspöki szentmise után – négy nyelven zajlott a szertartás – közös ebéddel, aztán a német és horvát kórusok hagyományos találkozójával folytatódott a program.

Tersztyánszky Krisztina

Körmenet mise előtt Fotó: Unger Tamás

A helyszínválasztást az is indokolja, hogy jelenleg a nardai templomban őrzik a máriacelli Vándor Szűzanya-szobrot, melyet a szabadtéri szentmise előtt körmenetben hoztak át hívek a rendezvénysátorba, majd utána ugyanígy vitték vissza.

Szombaton délelőtt itt, a régi plébánia mögött felállított sátorban találkoztak a horvát, a német és szlovén ajkú hívek, illetve a horvátországi Varasdról érkező nyugdíjasok. A program zökkenőmentes lebonyolításában több tucatnyi nardai hívő, köztük az önkéntes tűzoltó-egyesület tagjai is segítettek.

A szabadtéri püspöki szentmise kezdetekor Mladen Andrlic horvát és Robert Kokalj szlovén nagykövet is köszöntőt mondott. A hívek összetételének megfelelően a szertartás négy nyelven váltakozva folyt, az énekeket is az egyes nemzetiségek kórusai énekelték. Dr. Székely János megyés püspök a liturgiát horvát nyelven vezette.

Körmenet mise előtt Fotó: Unger Tamás

Szentbeszédében a püspök arra emékeztetett, hogy a nagy világbirodalmaknak a nemzeti kisebbségek mindig a legnagyobb ellenségei voltak.

– A nemzet – hangsúlyozta – Isten ajándéka, csak a közösségekben és az anyanyelvünkben bontakoztathatjuk ki önmagunkat. Isten terve az, amit pünkösdkor látunk: amikor a soknyelvű emberiség a maga nyelvén hallja az Isten igéjét, a sok nyelvből egy szeretetben, tiszteletben együtt élő család lesz. A legmélyebben mindannyian az édesanyánk nyelvén, az édesanyánk hitével tudunk imádkozni. Egyházmegyénknek rit­ka kincse a többi nemzeti kisebbség jelenléte, a legbuzgóbb hitélet talán épp a nemzetiségi településekre jellemző. Mintha könnyebb lenne a kettős gyökeret, az anyanyelvet és az evangéliumot együtt megőrizni.

A felemelő szentmise után a program közös ebéddel, majd a Pinka-menti horvát és német kórusok hagyományos találkozójával folytatódott Nar­dán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában