Tételesen a szombathelyi ügyeletei ellátásról

2019.06.17. 20:37

Az OMSZ főigazgatója azt írta levelében: a háziorvosi feladatok ellátásának biztonsága aggodalomra ad okot

Tavaly már 16 millió forint mínuszt eredményezett a szombathelyi ügyelet ellátása a mentőszolgálatnak, ez az összeg a béremelés és a várható létszámemelés miatt megduplázódhat idén – derül ki abból az OMSZ leveléből, amit az ellátás felmondásáról küldtek a polgármesternek és a képviselőtestület tagjainak.

Vas Népe

Fotó: Simon István

Mint arról már korábban beszámoltunk: múlt héten szerdán Puskás Tivadar polgármester egy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mentőszolgálat felbontotta az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződést a várossal. Mint kiderült azért, mert az új baloldali többség 32 millió forintot elvett a költségvetésből ettől a területtől.

Aggodalomra ad okot a szombathelyi háziorvosi ügyelet ellátása – egyebek között erről ír dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Szombathelyre küldött levelében.

Kiderül belőle: 2019. szeptember 12-ével nem a mentőszolgálat lesz az ügyelet ellátója, akkor lép életbe a szerződésbontás. Ezt már június 12-én bejelentette dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Akkor azt mondta: az orvosi ügyeleti ellátásról kötött szerződés felbontását a mentőszolgálat kezdeményezte, mert az önkormányzat 30 millió forinttal csökkentette az ellátás finanszírozására általa beterjesztett költségvetésben szereplő összeget. A Vas Népe birtokába jutott levélben 18, a szombathelyi polgármester által feltett kérdésre válaszol a mentőszolgálat, például részletesen a személyi és eszközállományra vonatkozóan. A levelet információink szerint már korábban megkapták a közgyűlés tagjai.

Kiderül belőle egyebek között, hogy az a három gépkocsi, amit az önkormányzat az ügyelet ellátásához adott a mentőszolgálatnak, nem kerül vissza az önkormányzathoz, pontosabban nem automatikusan, hanem arról a vagyonkezelő dönt, dönthet. Hogy a jelenlegi helyén, a mentőállomásnál működhet-e a szombathelyi háziorvosi ügyelet, az pedig attól függ, hogy ki látja majd el a feladatot – látható az OMSZ főigazgatója válaszában.

A levél végén részletezi dr. Csató Gábor, hogy 2003 óta biztosítja a mentőszolgálat a szombathelyi központi ügyeletet. Azt írja, „az önkormányzat alapfeladata ellátásához szükséges forrásigény sajnálatosan nem biztosított a költségvetésben, így annak az OMSZ általi ellátása az elmúlt évben közel 16 millió forint forráshiányt eredményezett intézményünknek”. Az egészségügyi dolgozók béremelését és a várható létszámemelést számolva idén 32 millió forintra emelkedhet a hiány – írja.

A főigazgató emlékeztet: a háziorvosi ügyelet az önkormányzat alapfeladata, az OMSZ költségvetése erre nem tartalmaz forrást. A főigazgató hozzáteszi: „Álláspontunk szerint a háziorvosi feladatok ellátásának biztonsága aggodalomra ad okot”.

 

Kiemelt képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában