Osztrák-magyar

2019.06.28. 08:52

Rémhír, hogy Ausztria lezárja a magyar határon átvezető utak többségét

Az osztrák-magyar határon átvezető harminc út közül csak hat esetében van szó esetleges ausztriai „korlátozásról” – mondta Szijjártó Péter, miután megbeszélést folytatott Hans Peter Doskozil Burgenlandi tartományfőnökkel Eisenstadtban.

MTI

Változik a nyomvonal. A romos határátkelő épületét és Rattersdorfot is elkerüli majd az új út Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Szijjártó Péter rémhírnek nevezte, hogy Ausztria lezárja a határon átvezető utak többségét. Hozzátette: a szóban forgó hat út közül csak egy aszfaltozott, a többi földút.

Az utak ügyében létrehozott munkacsoport a határ két oldalán élő helyi közösségek érdekeinek figyelembevételével folytatja egyeztető munkáját. Magyar részről a szabad határátkelés a cél – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 365 kilométer hosszú magyar-osztrák határon átlagosan 12 kilométerenként lehet szabályosan átkelni.

Ez közép-európai viszonylatban jónak számít, mivel a térségben 40 kilométer az átlagos távolság a határátkelőhelyek között. A nyugat- európai mutatószám viszont 2,5 kilométer – tette hozzá.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy pénteken Kőszegnél újabb határkeresztező út alapkövét teszik le, és folytatódik további három hasonló, szerződésekben rögzített, uniós pénzből épülő út előkészítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában