Egészségügyének története

2019.07.31. 07:00

Gyógyfüvek, ispotály és gyógyszertár – Tematikus kiállítás Szentgotthárdon

A Honismereti Klub a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeummal közösen a polgármesteri hivatal előcsarnokában öt éve rendszeresen tematikus kiállításokat rendez. Idén a város egészségügyének történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Civil/Horváth R. László

Dokumentumok, korabeli eszközök a tárlaton

Fotó: VN/HRL

A tárlatnyitón Huszár Gábor polgármester köszöntötte az első látogatókat, felelevenítve azt az 1914-es levelet, mely szerint a város már akkor képes lett volna harminc háborús sebesültet „tejben-vajban füröszteni”. Dr. Haragh László gyógyszerész, önkormányzati bizottsági elnök hangsúlyozta: Szentgotthárdon az egészségügyi ellátás kiemelt fontosságú. Megemlítette, hogy a közelmúltban akadálymentesítette a város a háziorvosi rendelőt, öt éve pedig az EFI széles körben népszerűsíti a lakosság körében az egészséges életmódot.

Dokumentumok, korabeli eszközök a tárlaton
Fotó: VN/HRL

Az egy évig látható kiállításon kiderül, hogy az 1780–90-es évektől a kolostorkertben gyógyfüveket is termesztettek, 1826-ban nyílt meg az első világi gyógyszertár a városban. De arra a kérdésre is választ kaphat a látogató, hogy 1856-ban hol és miért engedélyezték az ispotály működését, amely felvette a Szent Erzsébet kórház nevet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában