Művészeti alkotótábor

2019.07.19. 07:00

Kakas után most felhőfókusz Pinkamindszenten

Személyes ihletettségű grafika, újragondolt fotó és patak- meg felhőbenyomások is vászonra, papírra kerülnek a héten: tart a negyedik Partvonal művészeti alkotótábor. A zene és a színjátszás is szerepet kap Pinkamindszenten.

Bakos Ágnes

Rajner Ágota adtaazenei aláfestést, a háttérben Mészáros Szabolcs, elöl pedig a körmendi alkotók: Bodó Mária és Novák Kata

Fotó: Szendi Péter

Adott egy nyugodt hely, annak inspiráló természeti környezete – ennyi elég is, hogy alkotóművészek egy egész hétre Pinkamindszentre „költözzenek”. Van, aki csak „bejáró” és van, aki az éjszakába nyúló inspirációt sem hagyja ki, a közös estéket. Mészáros Szabolcs festőművész felhőbenyomásokat mutatott, nála most a patak színei és fényei mellett azok kerültek vászonra és a többieket is megmozgatta a téma. Mint tavaly a kakas: ebédre kapták a szárnyast, aztán valahogy minden résztvevő megörökítette, az lett a fókusz, mintegy táborjelkép. Idén a felhőké lehet a tábor. Szabolcs nemcsak visszatérő alkotó a nyári alkotói héten, hanem a tábor szervezője is, Rajner Ágotával együtt. Ági tegnap zenei aláfestést adott a készülő képek bemutatásához, és nem először került elő a gitárja. Olyannyira, hogy immár összművészeti a nyári pinkamindszenti összejövetel. Színielőadás próbáját is láthatták-hallhatták a képzőművészek és nem lepődnek meg akkor sem, ha Nagy Gábor költő tér be „látogatóba”.

Rajner Ágota adta a zenei aláfestést, a háttérben Mészáros Szabolcs, elöl pedig a körmendi alkotók: Bodó Mária és Novák Kata
Fotó: Szendi Péter

Visszatérő alkotó a Partvonal táborban Bodó Mária, a grafikus elsődleges ihletője a kisfia – aki a nagyszülőknél nyaral, így jut idő az anyukának alkotni. Anya és fia kéznyomataival készül színes nyomat, de Marcsi például szó szerint is merített helyből ötletet: lepréselendő mezei virágok formájában. Újonc a táborban Novák Kata Körmendről. Fényképek „nyomai” fedezhetőek fel festményein, egymásra tett benyomásokat láttat. A munkák szombatra adnak ki egész tárlatot, novemberig a pinkamindszenti IKSZ galéria falain maradnak, akkor az éves, országos agrárkonferencián találhatnak tulajdonosra – a Partvonal pedig mecénásokra.

MECÉNÁSOKAT KERESNEK

A pinkamindszenti önkormányzat az elejétől az alkotótábor mellé állt, a hivatal mellett a település apraja-nagyja, de környékbeli agrárcég is támogatja az alkotótábort idén. Nem titkolt cél az agrárium szereplőinek megszólítása a képzőművészettel: legyenek mecénásai a pinkamindszenti tábornak, azon keresztül pedig az ott dolgozó fiatal alkotóknak. Rajner Ágota elmondta: már most a folytatáson, a jövő évi meg az azutáni táboron gondolkodnak, hogy miként és hogyan bővüljön, formálódjon a termékeny pinkamindszenti alkotói tér és idő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában