Színek és harmónia

2019.07.09. 17:30

Markó Éva, szombathelyi sminkmester a szépségiparban tette le a névjegyét

Az illatok és a színek szenvedélyes szerelmese. Több mint három évtizede először a parfümiparba szegődött el, aztán merült el a makeup-ok világában. Az alapoktól a mesterszintig jutott, és még tovább: profi sminkmester, aki jó ideje tanít is. A szakmai életében – ő mondja így – „két gyereke van”, és egyiket sem adja. Markó Évával beszélgettünk.

Tóth Kata

Markó Évának az illatok és a színek a szenvedélye

Fotó: Szendi Péter

Nem kozmetikusból lett sminkes, sőt először kereskedőként végzett. A tősgyökeres szombathelyi családból származó lány, miután befejezte a középiskolát, a nyolcvanas években dollárboltban dolgozott.

– Már tízévesen az volt a legfontosabb kérdésem a barátnőimhez: az anyukádnak van szemfestéke? Ugyanígy érdekeltek az illatok is, és óriási szerencse, hogy annak ellenére, hogy kezdetben nem volt lehetőségem főiskolán, egyetemen, akadémián tanulni a szépségipart, olyan közegben mozogtam, hogy közvetlenül a rendszerváltás után rögtön a legnagyobb disztribútorcéghez kerültem, ahol az összes luxusmárka jelen volt. Onnantól kezdve megállíthatatlanul fejlődni akartam. Csak egy példa: 1983-ban Chanel- és Dior-oktatáson vettem részt Budapesten. Közben meg kellett ismernem az illatokat, az összetevőiket, a dekorkozmetikumokat is. 1996-tól a Magyarországon már jelen lévő luxusmárkák sminktermékeit forgalmaztam társvállalkozóként, és akkoriban kezdtem belemélyedni a sminkelés és a színek világába.

Markó Évának az illatok és a színek a szenvedélye
Fotó: Szendi Péter

Az ezredforduló környékén Rikk Ágnes többszörös magyar bajnok, Európa-bajnok, világbajnoki második helyezett mestersminkeshez, Yves Saint-Laurent-sminkmesterhez magántanulónak jelentkezett Éva. A kurzus végén a francia divattervező őt is a sminkmesterévé fogadta – az első jogosítványa így nem magyar, hanem francia volt. Később még inkább felpörgött körülötte az élet.

Egyre többen és többféle alkalomból bízták és bízzák rá a sminkjüket bel- és külföldön, modell- és szépségversenyek vezető sminkese, ezzel párhuzamosan felkérték magyarországi luxusparfüméria-hálózatokban dolgozók sminkoktatására, tréningek vezetésére, bemutatók­ra. Mostanra több mint 20 ezer óra sminkgyakorlatot tudhat magáénak.

– Széles spektrumon dolgozom. A bálokkal és a szalag­avatókkal kezdődik az év, a tavasz a fotózásoké, áprilistól októberig jönnek az esküvők, a cégeknél az év végi bulik, és még ott vannak az oktatások. Jó, ha a napi 12 órába beleférek, kis túlzással persze, de aludni járok haza, ez az életem. Amikor sminkelek, ég és föld között járok. A színek átmenete megbabonáz. A harmóniát szeretem látni, a bőr, szín, szem kialakításában az egységet, azt, hogy a megfelelő textúrával, áthúzó színnel, satírral, árnyékkal minden oldalról ugyanolyan tökéletesen mutat az arc. Nem tudok szabadulni a gondolattól, ha egy satír nem lett tökéletes, vagy ha egy formát másként kellene megpróbálni. A vendégeken kívül a mestereimtől és a világbajnokoktól érkező visszajelzés számít. Az igazi művészet az értőknek szól, ezért. Minden évben elmegyek hozzájuk képzésre, és ha a világbajnokok szintjén vagy azt megközelítően képes vagyok megalkotni a sminket, érzem, hogy helyben vagyok, hazahozhatom, és itt, Nyugat-Magyarországon továbbadhatom a tudást.

A tanítványaimnak is azt hangsúlyozom, amiben magam is hiszek: hatalmas szakmai alázat, rengeteg gyakorlás, sok-sok saját tapasztalat kell az egyediséghez, és hogy a kizárólag a saját fantáziájuk által kreált munkát meg tudják jelentetni a saját nevük alatt.

Éva azt mondja, új trendeket hoz szinte minden szezon. A stílusok egy darabig visszatértek, de egy ideje, nagyjából húsz éve hatalmas robbanás, megújulás van a szépségiparban. Olyan innovációk, technológiák, amelyeket, ha megjelennek világszinten, muszáj követni, mert az ötvözetükkel fantasztikus dolgok jöhetnek létre. A parfümök világában ugyanúgy: hozzávetőlegesen 4500 illat van – névvel, tartalommal –, illik ismerni az összeset, nem csak az üvegeken szereplő szavak értelmét.

– A jó smink magabiztosságot, komfortérzetet ad a viselőjének. Félreértés ne essék, nem kell mindenkinek, de aki hozzászokott, annak olyan make-up nélkül kilépni az utcára, mintha nem lenne rajta ruha. Az illattal ugyanez a helyzet: százból kilencvenen vagy még többen viselnek magukon valamit, nem feltétlenül parfümöt. Az összes illat csoda, alkotás. Fegyver, amivel csatákat lehet nyerni egy randevún vagy éppen egy üzleti tárgyaláson. Ha valaki jól választ, pozitív miliőt alakít ki maga körül – mondja Éva, akit a két szenvedélye mellett az utazás kapcsol ki tökéletesen: a repülés szerelmese is, régebben a repülővezetés élményét is megtapasztalta. Nagyon szereti a magasságot, libegővel, autóval minél feljebb jutni, a magasból lenézve az egység élményét átélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában