Felújítás

2019.07.16. 07:00

Megújul a Széchenyi utca Vasszécsenyben

Komplett felújítás előtt áll a Széchenyi utca, mintegy 60 millió forintot költenek rá, lesznek teljesen autómentes napok, a munka miatt a helyiek türelmét kérik.

Bakos Ágnes

Zsolnai Zoltán polgármester mutatta az utcát, amely hivatalosan már munkaterület

Fotó: Unger Tamás

Már munkaterület hivatalosan a Széchenyi István utca, teljesen megújítják az útburkolatát – számolt be az érintetteknek Zsolnai Zoltán, Vasszécseny polgármestere. Nem kellett senkit emlékeztetni, hogy két évtizedes probléma az út: az egykori csatornázás óta problémás. Most nemcsak toldozzák-foldozzák, hanem az egészet, mind a 980 méter hosszon megújítják.

Mintegy 60 millió forintba kerül az építkezés, ehhez a Belügyminisztériumtól nyert 15 millió forint már rendelkezésre áll, az összeget csaknem két éve nyerték, idén el kell számolni az elköltéssel. Van még egy ilyen igénye Vasszécsenynek, az még elbírálásra vár, reménykednek újabb 15 millió forintban. A fennmaradó összeget önerőből kell biztosítani a településnek. Régóta spóroltak rá, de úgynevezett likviditási hitellel is bebiztosítja magát az önkormányzat – ismertette a felújítás anyagi vonzatát a polgármester. Ami a technikai részét illeti: teljes egészében felmarják az utca burkolatát, az útalapot is újjáépítik. A csatorna nyomvonala miatt egyedi megoldást alkalmaznak, ezért kerül ilyen sokba az átépítés. Homogén és nagy teherbírású lesz az új út, és magasabban is lesz, mint a mostani úttest – ezzel kapcsolatban vetődtek fel kérdések a lakossági fórumon.

Zsolnai Zoltán polgármester mutatta az utcát, amely hivatalosan már munkaterület
Fotó: Unger Tamás

Szántó László építésvezető és a polgármester is elmondta: ahogy tavaly a 87-es főút településen átvezető szakaszánál, ennél az építkezésnél is egyedileg nézik meg, ellenőrzik, igazítják a kapubeállókat.

Az egyedi kivitelezési technika miatt három napon át majd egyáltalán nem használhatják járművekkel az utcát, az itt lakók sem, aztán a három-négy napos alapozás idején is kímélni kell az új utat. Amikor használhatják a szakaszt az autósok, akkor óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozás lesz érvényben. Hangos és porral jár a munka – türelmet kérnek az itt lakóktól. Az útfelújításnak nem része a járdafelújítás – derült ki a tájékoztatón. A tényleges építkezés augusztus első vagy második hetében kezdődik, addig még az utolsó egyeztetések folynak, így ellen­őrzik a csatorna- és a vízvezeték nyomvonalát. És például a napokban jön Va­s­szécsenybe személyes egyeztetésre a régiós busztársaság képviselője, de azt már tudni, a téeszutat használják majd a buszok, a Széchenyi helyett pedig a Dózsa utcában lesz megálló.

Zsolnai Zoltán polgármester arról is beszélt: 217 millió forintból Vasszécseny összes utcáját fel lehetne újítani, ehhez a Magyar Falu Program lehetőségét remélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában