Köszöntés

2019.07.18. 10:00

Szombathelyt formálta – Szépkorú lett a város Pro Urbe díjjal elismert polgára

Kényszerből került az építőiparba, mégis sikerült maradandót alkotnia, szépkorúvá válása alkalmából Tölgyes Lászlót a polgármester köszöntötte.

Budai Dávid

A város összes ikonikus épületéhez köze volt Tölgyes Lászlónak, aki 90 éves lett

Fotó: Cseh Gábor

A 90 éves Tölgyes Lászlót köszöntötte otthonában kedden délután dr. Puskás Tivadar, aki nem csak a szépkorúaknak járó emléklappal érkezett, hanem egy csokor virággal is, ám ezt végül Laci bácsi felesége, a 89 éves Erzsi néni, vagy ahogyan mindenki ismeri Szöszi mama kapta. Az idős házaspár 69 évvel ezelőtt házasodott össze, három gyermekük született. Nyolc unokájuk és nyolc déd­unokájuk van, akik közül a legidősebb 22 éves, így jó esély van egy ükunokára is – hangsúlyozta a polgármester, aki hosszan beszélgetett az ünnepelttel.

A város összes ikonikus épületéhez köze volt Tölgyes Lászlónak, aki 90 éves lett
Fotó: Cseh Gábor

Kiderült, Tölgyes László annak idején ügyvéd, vagy orvos szeretett volna lenni, ám az élet máshogy hozta. Édesapja fogságba esett a háború alatt, így négy húga és édesanyja mellett ő lett a családfenntartó. Miután akkoriban az építőiparban volt a legjobb kereseti lehetőség, 1945-ben kőműves­tanoncnak állt és figyelemre méltó karriert futott be. – 1947-ben lettem segéd, 1951-ben technikus, 1953-ban pedig már az egyes számú építésvezetőség vezetője – mesélte Laci bácsi, akinek gyakorlatilag a város összes ikonikus épületéhez köze volt. Első munkája a sportház volt, majd jött az SZTK, a Claudius szálló, az Ady tér, az Emlékmű, majd a Bartók-terem. Legalább ezer lakás építésében vett részt Szombathelyen – köztük van az a Kiskar utcai épület is, amelyben jelenleg élnek – munkásságát 1975-ben Pro Urbe díjjal ismerte el a városi tanács.

Bár ketten élnek, soha nincsenek egyedül, a családból valaki mindennap meglátogatja őket, karácsonyonként 32-en állják körül az asztalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában