Kettős identitás dalokkal

2019.08.12. 07:00

A Porabski Trio továbbadja a Rába-vidék népzenei kincseit

A Porabski Trio pár hónapja alakult, már bemutatkoztak Szakonyfaluban és Orfaluban, legutóbb pedig Rábatótfaluban.

Civil/Horváth R. László

A Porabski Trio néhány hónapja alakult, máris többfelé hívják

Fotó: VN/HRL

A két fellépés között dr. Sütő Ferenccel, a trió egyik tagjával beszélgettünk a vidék népzenei kultúrájáról, az együttes hitvallásáról.

Dr. Sütő Ferenc Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló munkatársaként dolgozik, kilenc éve énekel a Magyarországi Szlovének Szövetsége apátistvánfalvi egyházi énekkarában, négy éve a szentgotthárdi kamarakórusban, tagja a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom kórusának.

A Porabski Trio néhány hónapja alakult, máris többfelé hívják
Fotó: VN/HRL

– Szlovén gyökerekkel rendelkezem, anyai ágon felmenőim mind-mind Rába-vidéki szlovének, akik valamennyien Apátistvánfalváról származnak – mondta dr. Sütő Ferenc. – A szüleim vegyes házasságban élnek, így szlovén szót csak az édesanyám és a nagymamám közti beszélgetések alkalmával hallottam otthon. Intézményes keretek között nem tanultam szlovén nyelvet; sajnos én már ahhoz a generációhoz tartozom, amely elsősorban németet és angolt tanult az iskolában. Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy szeretnék behatóbban is foglalkozni a Rába-vidéki szlovén népzenével, népdalokkal. A kettős identitásom jobb meg­éléséhez ez is hozzátartozik. A Rába-vidéki szlovén népzenei kincs fennmaradásáért dolgozunk; küldetésünk a szlovén anyanyelv továbbadása a zenélés és éneklés útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában